Artykuły spożywcze
Data publikacji:
2020-01-09
Ashwagandha, z łac. Withania somnifera, to roślina należąca do rodziny psiankowatych. Z wyglądu przypomina krzew wysokości ok. 150 cm, o delikatnie wydłużonych liściach, kwiatach w postaci dzwonków i okrągłych, pomarańczowo-czerwonych owocach. W medycynie naturalnej wykorzystuje się wszystkie...
Czym jest olej palmowy i czy powinniśmy go unikać w diecie?
Data publikacji:
2017-09-07
Olej palmowy to produkt budzący wiele kontrowersji, tym bardziej że stanowi składnik dużej części artykułów żywnościowych dostępnych w sklepach. Wytwarzany jest z dwóch części palmy olejowej, dzięki czemu możemy wyróżnić dwa jego rodzaje. Pierwszy z nich to olej pochodzący z jej owocostanów. Z...
Nie tylko białe lub czerwone – o winie różowym i szarym
Data publikacji:
2017-06-09
Orzeźwiające i lekkie wino różowe uważane jest za trunek idealny na ciepłe dni. Bliskie mu wino szare jest u nas wciąż mało znane, choć wiele narodów zdążyło się już w nim na dobre rozsmakować. Co warto wiedzieć o tych dwóch rodzajach mniej popularnego wina? Kiedy i z czym je podawać?
Jak wybrać dobry olej kokosowy?
Data publikacji:
2017-06-20
Olej kokosowy to kulinarny i kosmetyczny hit – dlatego można go znaleźć na półkach w coraz większej liczbie sklepów, od popularnych dyskontów, po punkty wyspecjalizowane w sprzedaży zdrowej żywności. Jakość tych produktów bywa jednak różna. Aby nabyć dobry olej kokosowy, warto sprawdzić kilka...
Jak przygotować zdrowe i pyszne domowe lody?
Data publikacji:
2016-05-25
Wiadomo, że jedną z największych atrakcji lata są… lody. Jeśli jednak martwisz się, że są tuczące i niezdrowe, przy pomocy kilku drobnych sztuczek będziesz mogła, wraz z dziećmi, zajadać się nimi dowoli. Oto kilka sposobów na zdrowe lodowe szaleństwo.
___________________________REKLAMA
___________________________________