Jak przygotować zdrowe i pyszne domowe lody?
Alternatywa dla gotowych lodów
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/jak-przygotowac-zdrowe-i-pyszne/MTE3MHg2OTg,lody_na_patyku_z_malinami_domowe_lody.jpg)
Czy potrzebne są jakieś urządzenia?
Tak – zamrażarka! Co prawda, na rynku dostępne są maszynki do robienia lodów, które utrzymują stałą temperaturę i mieszają masę, by była puszysta, jednak wcale nie musisz takiej mieć, by zrobić pyszne lody. Wystarczą specjalnie do tego przeznaczone pojemniczki, które kupisz w każdym sklepie czy stoisku z wyposażeniem kuchennym i to za kilka złotych za cały komplet. Do większych porcji niż takie na patyku wystarczy miska ze szczelną pokrywką.
Najprostsze i najzdrowsze
Dobrze jest mieć silikonowe, podłużne pojemniczki o kształcie klasycznych wodnych lodów. Wówczas, wystarczy tylko kupić kilka soków owocowych o różnych smakach, wymieszać je według własnego gustu i zamrozić – ugaszą pragnienie i zaspokoją apetyt na lody, a przy tym wcale nie musisz ich ograniczać dzieciom.
Drugi łatwy, a przy tym bardzo ekonomiczny i jeszcze zdrowszy niż soki (bez cukru!) sposób, to zmiksowanie blenderem sezonowych owoców i zamrożenie ich w formie lodów na patyku. Można dodać odrobinę kremówki lub uzupełnić naturalnym jogurtem – będą lekko chrupiące, naturalnie aromatyczne i słodkie.
Domowa manufaktura
Jeśli oczekujesz czegoś bardziej wyrafinowanego, możesz zrobić naturalne, domowe lody w wersji na bogato. Sorbet stanie się prawdziwym sorbetem, jeśli podczas zamrażania, co jakiś czas otworzysz pudełko i zamieszasz zamarzającą masę – uzyska wtedy lżejszą konsystencję. Natomiast śmietankowe lody zrobisz mieszając szklankę mleka z 2 szklankami kremówki i szklanką cukru. Podgrzej składniki do uzyskania jednorodnej masy. Gdy ostygnie, dodaj ubite na masę żółtka i znów podgrzej wszystko, aż zgęstnieje. Nie dopuść do zagotowania! Po ostudzeniu dolej szklankę kwaśnej śmietany, wymieszaj i włóż całość do zamrażarki. Następnie, co godzinę lub dwie, mieszaj, by uzyskać kremową konsystencję. Takie lody, to już prawdziwa rozpusta!
Monika Simińska
___________________________REKLAMA
___________________________________
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/rodzaje-diet/najlepsza-dieta-odchudzajaca--o/NDgweDMwMiFjcm9w,najlepsza-dieta-odchudzajaca-jaka-dieta-najlepsza.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/warzywa-i-owoce/najwazniejsze-zielone-warzywa-k/NDgweDMwMiFjcm9w,zielone-warzywa-lista-jakie-warzywa-jesc.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/dieta-antynowotworowa/NDgweDMwMiFjcm9w,dieta-antynowotworowa-jak-zapobiegac-nowotworom.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/czy-chleb-chlebowi-rowny-czyli/NDgweDMwMiFjcm9w,rodzaje-pieczywa-wartosci-odzywcze-pieczywa.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/grzyby--skarby-jesieni/NDgweDMwMiFjcm9w,grzyby-jadalne-grzyby-w-occie.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/miod--zdrowotny-dar-z-ula/NDgweDMwMiFjcm9w,miody-wlasciwosci-miodu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/aloes--dobrodziejstwo-soczystyc/NDgweDMwMiFjcm9w,aloes-do-picia-zel-aloesowy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/sekrety-owocow-morza/NDgweDMwMiFjcm9w,kalmary-przepisy-ryby-przepisy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/nawyki-zywieniowe/jak-pic-by-sie-napic/NDgweDMwMiFjcm9w,nawadnianie-organizmu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/kilka-slow-o-soku-z-brzozy/NDgweDMwMiFjcm9w,sok-brzozowy-sok-z-brzozy-cena.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/mleko-sojowe--alternatywa-dla-m/NDgweDMwMiFjcm9w,mleko-sojowe-wlasciwosci-produkty-sojowe.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/tofu-na-zdrowie/NDgweDMwMiFjcm9w,tofu-przepisy-ser-co-to-jest.jpg)