Nie tylko białe lub czerwone – o winie różowym i szarym
Co warto wiedzieć o mniej klasycznych winach?
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/nie-tylko-biale-lub-czerwone--o/MTE3MHg2OTg,kieliszki_wina_rozowego_na_stole_wino_szare_i_rozowe.jpg)
Wino różowe
Choć prosta dedukcja kazałaby sądzić, że wino różowe wytwarzane jest z różowych winogron, prawda okazuje się dość zaskakująca. Podobnie jak w przypadku wina czerwonego – trunek ten powstaje z winogron czarnych! Specyficzny kolor oraz właściwości są efektem odmiennego procesu wytwarzania. Swoją popularyzację różowe wino zawdzięcza przede wszystkim Amerykanom, którzy – spragnieni trunku o smaku mniej radykalnym i wyrazistym niż czerwone i białe – zakochali się w napoju łączącym najłagodniejsze cechy obu tych win. Delikatność oraz subtelna słodycz sprawiają, że wino różowe stanowi idealną propozycję dla początkujących, którzy dopiero stają u progu poznawania świata win. Zastanawiając się, co podać do wina różowego, trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na półkę z owocami morza, potrawy z drobiu, pizzę, spaghetti, przystawki z sosem vinaigrette czy rozmaite pasty. Chociaż, z drugiej strony, mniej radykalni smakosze twierdzą, że nie będzie wielkim uchybieniem, jeśli zaserwuje się wino różowe do potraw nieco tłustszych i cięższych.
Wino szare
Wywodzące się z Maroka wina szare są po prostu winami różowymi o niezwykle subtelnej barwie i o smaku zbliżonym do win białych. Metoda wytwarzania win szarych na pewnym etapie bliska jest produkcji szampanów i win musujących, stąd ich łagodny, świeży i bardzo owocowy aromat, w którym wyczuwalne są m.in. wiśnie, maliny, truskawki, czasem rabarbar, ale też arbuz i ananas. Szare wino na upały brzmi niemal jak slogan z banneru reklamowego, jednak jest w tym dużo prawdy. Przede wszystkim, podajemy je dobrze schłodzone (maksymalnie do 12 stopni Celsjusza). Smakosze polecają w ciepłe dni potraktować je jako dodatek do drinków. Smakowo szare wino wprost idealnie komponuje się z kuchnią orientalną, owocami morza oraz sałatkami. Podajemy je szczególnie do potraw arabskich, lekkich mięs, owoców i warzyw.
Czytaj: Domowy sommielier - z czym i jak pić wino?
Adam Bała
___________________________REKLAMA
___________________________________
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/rodzaje-diet/najlepsza-dieta-odchudzajaca--o/NDgweDMwMiFjcm9w,najlepsza-dieta-odchudzajaca-jaka-dieta-najlepsza.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/grzyby--skarby-jesieni/NDgweDMwMiFjcm9w,grzyby-jadalne-grzyby-w-occie.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/miod--zdrowotny-dar-z-ula/NDgweDMwMiFjcm9w,miody-wlasciwosci-miodu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/aloes--dobrodziejstwo-soczystyc/NDgweDMwMiFjcm9w,aloes-do-picia-zel-aloesowy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/sekrety-owocow-morza/NDgweDMwMiFjcm9w,kalmary-przepisy-ryby-przepisy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/nawyki-zywieniowe/jak-pic-by-sie-napic/NDgweDMwMiFjcm9w,nawadnianie-organizmu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/kilka-slow-o-soku-z-brzozy/NDgweDMwMiFjcm9w,sok-brzozowy-sok-z-brzozy-cena.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/mleko-sojowe--alternatywa-dla-m/NDgweDMwMiFjcm9w,mleko-sojowe-wlasciwosci-produkty-sojowe.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/tofu-na-zdrowie/NDgweDMwMiFjcm9w,tofu-przepisy-ser-co-to-jest.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/uroda/twarz/5-prostych-krokow-porannej-piele/NDgweDMwMiFjcm9w,kobieta_spoglada_w_lustro_jak_pielegnowac_cere_rano.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/NDgweDMwMiFjcm9w,adobestock_162575495.jpeg)
![](/Data/Thumbs/_public/NDgweDMwMiFjcm9w,portrait-artistic-girl.jpg)