Artykuły spożywcze
Data publikacji:
2016-02-04
Węglowodany, zwane potocznie cukrami, to swego rodzaju paliwo dla naszego mózgu i mięśni. Zatem nie trudno się domyślić, że rola cukrów w organizmie jest bardzo istotna. Regulują one metabolizm tłuszczów poprzez utlenienie kwasów tłuszczowych, oraz budują struktury komórkowe. Ze względu na rolę,...
Jakie skutki może mieć nadmierne spożywanie błonnika?
Data publikacji:
2017-02-17
Błonnik pokarmowy to niezwykle ważny składnik naszego pożywienia, który posiada wiele cennych właściwości, warto jednak wiedzieć, jakie zagrożenia niesie za sobą zbyt duża ilość jego spożycia.
Ile kaw dziennie można wypić, aby sobie nie zaszkodzić?
Data publikacji:
2018-02-12
Kawa to jeden z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych napojów na świecie. Powstaje poprzez parzenie ziaren kawowca , czyli grupy roślin, w skład której wchodzi ponad 100 gatunków! Same ziarna, jako element diety, zostały odkryte ponad 2000 lat temu w Etiopii, a zwyczaj ich parzenia rozwinął...
Siemianka zamiast owsianki. Nowe pomysły na zdrowe i pożywne śniadanie
Data publikacji:
2017-03-24
To niewiarygodne, jak wielka moc kryje się w maleńkich, niepozornych ziarnach lnu! Dlaczego warto spożywać siemię lniane i jak je przygotować, by w pełni czerpać z jego dobroczynnych właściwości?
Skąd się wzięła popularność ciasteczek proteinowych? Jak wybrać te najlepsze?
Data publikacji:
2016-08-02
Ciasteczka i batony proteinowe, czyli przekąski bogate w białko i węglowodany to częsty element diety odchudzającej i jadłospisu sportowców. Ciasteczka proteinowe dostarczają dużą ilość składników odżywczych, szybko zaspokajają głód i mogą od czasu do czasu stanowić zamiennik tradycyjnego posiłku....
___________________________________
___________________________REKLAMA