Artykuły spożywcze
Data publikacji:
2016-02-09
Chlorek sodu – znany każdemu pod nazwą zwyczajową sól kuchenna – gości na naszych stołach od początku ludzkości, bez niej nie ma życia. Jednak jaki jest związek pomiędzy solą a zdrowiem? Wielu z nas nie wyobraża sobie nie posolić jajka czy pomidora. To prawda, że sól podkreśla smak potraw. Jednak...
Sekrety owoców morza
Data publikacji:
2016-01-28
Pod nazwą owoce morza kryją się skorupiaki (homary, kraby, krewetki, langusty), głowonogi (ośmiornice, kalmary) i mięczaki (ostrygi, małże). Warto bliżej się z nimi zapoznać, gdyż kryje się w nich dużo cennych składników odżywczych.
Jedz makaron i chudnij! Wartości odżywcze makaronu
Data publikacji:
2016-02-12
Osoby, które dbają o linię lub pragną zrzucić zbędne kilogramy, często są przekonane, że powinny na zawsze wyeliminować makaron ze swojej diety. Cóż, prawda jest taka, że można mieć doskonałą sylwetkę pozostawiając makaron w jadłospisie. Wystarczy tylko dokładnie przyjrzeć się rodzajom makaronu,...
Co to są tłuszcze trans? Spór o dobre i złe tłuszcze
Data publikacji:
2016-02-18
Tłuszcze są niezbędnym elementem prawidłowego żywienia i mają wielkie znaczenie dla zdrowia. Nie powinniśmy ich wykluczać z diety. Jednak niezmiernie ważna jest umiejętność odróżniania tłuszczu dobrego od tłuszczu złego. Do grupy tych drugich należą przede wszystkim te bogate w kwasy tłuszczowe...
Masło orzechowe – dlaczego warto po nie sięgać?
Data publikacji:
2017-10-16
Głównym (albo jedynym!) składnikiem masła orzechowego są orzechy. Ich dobroczynne działanie jest znane ludziom od wieków. Dzieje się tak ze względu na bogactwo składu chemicznego, w tym jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, E, oraz cennych mikroelementów, takich jak...
___________________________REKLAMA
___________________________________