Sekrety owoców morza
Kalmary to owoce morza, które można przyrządzić w łatwy i szybki sposób
![kalmary przepisy](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/sekrety-owocow-morza/MTE3MHg2OTg,kalmary-przepisy-ryby-przepisy.jpg)
Czy owoce morza podnoszą cholesterol?
Owoce morza zawierają dużo pełnowartościowego białka oraz sporo dobrych tłuszczów – głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, znacznie redukuje ryzyko choroby wieńcowej, wysokiego ciśnienia krwi oraz wylewu. Dobrze wpływa także na wygląd naszej skóry.
Zawartość cholesterolu w skorupiakach wynosi ok. 100-200 mg na 100 gramów, w zależności od rodzaju owoców morza. To dużo mniej w porównaniu z mięsem. Nawet uznawanym za bardzo chude, drobiowym.
Na surowo czy nie?
Nie powinniśmy spożywać surowych owoców morza, ponieważ mogą zawierać one niebezpieczne dla naszego organizmu wirusy, pasożyty czy bakterie. A ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3 szybko się psują, najrozsądniej kupować jest żywe i świeże owoce morza oraz przyrządzać je jeszcze tego samego dnia.
Jak jeść ostrygi?
Najlepiej z kawałkiem cytryny. Muszlę otwiera się bardzo delikatnie, by jej nie uszkodzić. Szczelnie zamknięta świadczy o świeżości ostrygi. Samą ostrygę jemy razem z całą zawartością muszli, czyli wodą morską. Możemy ją skropić cytryną, chociaż niektórzy smakosze dodają do niej tabasco. Ostrygi są niezwykle bogate w cynk, wpływający m.in. na stan naszej skóry oraz na płodność (to znany afrodyzjak!).
Dlaczego owoce morza są tak zdrowe?
Owoce morza zawierają dużo pełnowartościowego białka – 100 gramów skorupiaków dostarczy 20 gramów cennych protein. Jest tam również wapń (chroni kości), selen (dba o odporność, usuwa z organizmu metale ciężkie, wykazuje działanie antynowotworowe, zapobiega zaćmie, problemom z gruczołem krokowym i niepłodnością) oraz cynk (wzmacnia odporność, dobrze wpływa na płodność i skórę i jest też niezbędny do prawidłowego odczuwania smaku i zapachu). W owocach morza znajdziemy również dobrze przyswajalną postać żelaza oraz witaminę B12, która zapobiega depresji, anemii i chorobom układu krwionośnego.
Warto włączyć do diety małże, krewetki, ośmiornice, przegrzebki, kraby, homary czy kalmary. Owoce morza bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.
Emilia Seweryn
___________________________REKLAMA
___________________________________
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/miod--zdrowotny-dar-z-ula/NDgweDMwMiFjcm9w,miody-wlasciwosci-miodu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/ryba-zamiast-miesa/NDgweDMwMiFjcm9w,zdrowe-ryby-ryby-wedzone.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/aloes--dobrodziejstwo-soczystyc/NDgweDMwMiFjcm9w,aloes-do-picia-zel-aloesowy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/nawyki-zywieniowe/jak-pic-by-sie-napic/NDgweDMwMiFjcm9w,nawadnianie-organizmu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/kilka-slow-o-soku-z-brzozy/NDgweDMwMiFjcm9w,sok-brzozowy-sok-z-brzozy-cena.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/mleko-sojowe--alternatywa-dla-m/NDgweDMwMiFjcm9w,mleko-sojowe-wlasciwosci-produkty-sojowe.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/tofu-na-zdrowie/NDgweDMwMiFjcm9w,tofu-przepisy-ser-co-to-jest.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/zdrowie/hormony/menopauza--czy-jest-koncem-kobi/NDgweDMwMiFjcm9w,co-to-jest-menopauza.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/sport/rodzaje-treningow/jak-za-pomoca-abt-zadbac-o-zdrow/NDgweDMwMiFjcm9w,kobieta_trzyma_wage_abt.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/uroda/kosmetyki/ekokosmetyki---czy-sa-lepsze-od/NDgweDMwMiFjcm9w,mydlo_ekologiczne_olejek_eko_kosmetyki.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/rodzina/czas-wolny/muzea-ktore-nie-nudza/NDgweDMwMiFjcm9w,kobieta_w_muzem_muzea_na_calym_swiecie.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/NDgweDMwMiFjcm9w,cynk_2.jpg)