Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaArtykuły spożywcze

Artykuły spożywcze

Dlaczego odpowiednie nawodnienie organizmu jest takie ważne?

Dlaczego odpowiednie nawodnienie organizmu jest takie ważne?

Data publikacji: 2017-03-13
Woda jest zaliczana do niezbędnych składników pożywienia, ze względu na to, iż zapotrzebowanie na nią jest zdecydowanie większe od możliwości wytworzenia jej w ustroju. Szacuje się, że zawartość wody w organizmie noworodka zajmuje 75% masy ciała, następnie z wiekiem ulega zmniejszeniu i wynosi 60%...
Dlaczego warto wybrać jajka od kur z wolnego wybiegu?

Dlaczego warto wybrać jajka od kur z wolnego wybiegu?

Data publikacji: 2017-08-22
Jaj używamy na co dzień – zjadamy je na śniadanie i kolację, dodajemy też do wypieków i sałatek. Coraz częściej zastanawiamy się nie tylko nad tym, czy jajka są w lodówce i ile powinniśmy ich wbić do ciasta, ale jesteśmy również zainteresowani procesem ich produkcji. Na tę kwestię uwagę zwróciły...
Czy wiesz, jak alkohol niszczy Twoje ciało?

Czy wiesz, jak alkohol niszczy Twoje ciało?

Data publikacji: 2016-04-27
Następstwa nadmiernego spożywania alkoholu widoczne są gołym okiem – występują problemy z koordynacją ruchów i jasnym wyrażaniem swoich myśli. Nie bez znaczenie pozostaje również jego wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Łatwość, z jaką alkohol rozprzestrzenia się w ludzkim ciele poprzez układ...
Właściwości lecznicze miodu gryczanego

Właściwości lecznicze miodu gryczanego

Data publikacji: 2018-09-28
Miód gryczany jest bogaty w antyoksydanty i rutynę odpowiadającą za oczyszczanie naczyń krwionośnych oraz ich wzmocnienie. W dodatku hamuje rozkład witaminy C i zawiera cenne żelazo. Wyróżniają go jednak nie tylko właściwości prozdrowotne, ale także charakterystyczny smak, który koniecznie...
Właściwości kapsaicyny i jej wpływ na zdrowie, czyli dlaczego warto jeść paprykę chili

Właściwości kapsaicyny i jej wpływ na zdrowie, czyli dlaczego warto jeść paprykę chili

Data publikacji: 2017-03-02
Kapsaicyna jest zaliczana do alkaloidów wytwarzanych przez rośliny należące do rodzaju Capiscum, takich jak papryka chili, w których odpowiada za determinację ich pikantnego smaku. Posiada wiele cennych właściwości, dzięki którym była wykorzystywana przez ludzi już 7000 lat p.n.e. Wówczas jej...
Wróć 1 ... 3 4 5 6 7 ... 13 Dalej
Magazyn Rodzina Zdrowia
nr 30

Czytaj ZA DARMO!

.

___________________________REKLAMA

___________________________________