Artykuły spożywcze
Data publikacji:
2017-03-13
Woda jest zaliczana do niezbędnych składników pożywienia, ze względu na to, iż zapotrzebowanie na nią jest zdecydowanie większe od możliwości wytworzenia jej w ustroju. Szacuje się, że zawartość wody w organizmie noworodka zajmuje 75% masy ciała, następnie z wiekiem ulega zmniejszeniu i wynosi 60%...
Dlaczego warto wybrać jajka od kur z wolnego wybiegu?
Data publikacji:
2017-08-22
Jaj używamy na co dzień – zjadamy je na śniadanie i kolację, dodajemy też do wypieków i sałatek. Coraz częściej zastanawiamy się nie tylko nad tym, czy jajka są w lodówce i ile powinniśmy ich wbić do ciasta, ale jesteśmy również zainteresowani procesem ich produkcji. Na tę kwestię uwagę zwróciły...
Czy wiesz, jak alkohol niszczy Twoje ciało?
Data publikacji:
2016-04-27
Następstwa nadmiernego spożywania alkoholu widoczne są gołym okiem – występują problemy z koordynacją ruchów i jasnym wyrażaniem swoich myśli. Nie bez znaczenie pozostaje również jego wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Łatwość, z jaką alkohol rozprzestrzenia się w ludzkim ciele poprzez układ...
Właściwości lecznicze miodu gryczanego
Data publikacji:
2018-09-28
Miód gryczany jest bogaty w antyoksydanty i rutynę odpowiadającą za oczyszczanie naczyń krwionośnych oraz ich wzmocnienie. W dodatku hamuje rozkład witaminy C i zawiera cenne żelazo. Wyróżniają go jednak nie tylko właściwości prozdrowotne, ale także charakterystyczny smak, który koniecznie...
Właściwości kapsaicyny i jej wpływ na zdrowie, czyli dlaczego warto jeść paprykę chili
Data publikacji:
2017-03-02
Kapsaicyna jest zaliczana do alkaloidów wytwarzanych przez rośliny należące do rodzaju Capiscum, takich jak papryka chili, w których odpowiada za determinację ich pikantnego smaku. Posiada wiele cennych właściwości, dzięki którym była wykorzystywana przez ludzi już 7000 lat p.n.e. Wówczas jej...
___________________________REKLAMA
___________________________________