Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaArtykuły spożywcze

Jak wybrać dobry olej kokosowy?

Właściwości oleju kokosowego

Data publikacji: 20 czerwca 2017, 01:00
Olej kokosowy to kulinarny i kosmetyczny hit – dlatego można go znaleźć na półkach w coraz większej liczbie sklepów, od popularnych dyskontów, po punkty wyspecjalizowane w sprzedaży zdrowej żywności. Jakość tych produktów bywa jednak różna. Aby nabyć dobry olej kokosowy, warto sprawdzić kilka informacji na opakowaniu.

Na zdrowie ­olej kokosowy

Właściwości zdrowotne olejów tłoczonych z roślin spożywczych nie podlegają dyskusji. Właściwości oleju kokosowego potwierdzają tę regułę. Wprawdzie Światowa Organizacja Zdrowia zaleca umiarkowane spożycie tego oleju ze względu na zawarte w nim nasycone kwasy tłuszczowe, co według dotychczasowego oficjalnego stanowiska specjalistów do spraw żywienia ma niekorzystnie wpływać na zdrowie, ale wyniki najnowszych badań wskazują na coś zgoła innego.

Dobry olej kokosowy, czyli jaki?

Pomimo niewypracowanego na razie nowego obowiązującego stanowiska w kwestii tłuszczów nasyconych, warto wykorzystywać olej kokosowy jako kosmetyk i cenny produkt spożywczy.

Chcąc wybrać najlepszy olej kokosowy, sięgajmy po produkt:

  • nierafinowany – co oznacza, że pozyskany został przez tłoczenie na zimno i przez to zachowuje wszystkie cenne właściwości naturalnego produktu. Proces rafinacji przeprowadzany jest z zastosowaniem wysokiej temperatury oraz – czasami – z wykorzystaniem chemicznych rozpuszczalników. Ma to na celu zwiększyć ilość pozyskiwanego oleju z surowca oraz poprawić jego trwałość. Niszczy jednak wrażliwe na działanie temperatury witaminy i pozbawia olej naturalnego kokosowego zapachu. Dodatkowo, po rafinacji olej jest filtrowany i oczyszczany z pozostałości roślinnych, co pozbawia go części wartościowych składników. Rafinacja podnosi temperaturę dymienia, dlatego pozwala na szersze wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni: taki tłuszcz zalecany jest do smażenia,
  • niepozbawiony zapachu – olej nierafinowany ma piękny, delikatny, kokosowy aromat. Dlatego nie dajmy się zwodzić marketingowym chwytom producentów i jeśli na etykiecie znajduje się informacja o tym, że to olej bezzapachowy, najprawdopodobniej jest to produkt poddany rafinacji,
  • zawierający w składzie tylko olej z miąższu kokosa – wszelkie inne składniki są sztucznymi dodatkami. Optymalnie, jeśli w informacji na temat pochodzenia składników pojawi się nazwa tylko jednego kraju, co daje większą pewność, że olej powstał z surowca pozyskanego według jednolitych standardów,
  • oznaczony jako olej „z pierwszego tłoczenia” lub „virgin” – ponieważ daje to gwarancję, że pochodzi bezpośrednio z miąższu, a nie z masy, którą już wcześniej poddano procesowi tłoczenia. Uwaga! Pierwsze tłoczenie może odbywać się na zimno lub ciepło – dlatego chcąc kupić najlepszy produkt, należy doczytać jeszcze, czy olej pozyskano bez wykorzystania wysokiej temperatury.

Produktem absolutnie najwyższej jakości jest olej kokosowy ekologiczny, oznaczony symbolem BIO lub ECOCERT, w dodatku nierafinowany, pochodzący z pierwszego tłoczenia, które przeprowadzono na zimno i w 100% zawierający miąższ z owoców kokosa. Taki produkt powstaje z owoców, które wyrosły na plantacjach certyfikowanych, czyli tych, gdzie stosuje się tylko naturalne metody uprawy. Olej kokosowy ekologiczny certyfikowany cechuje może krótszy termin ważności i na pewno wyższa cena, ale w zamian ma się gwarancję, że nabyło się produkt najlepszy z dostępnych na rynku.

Czytaj: Wszechstronny olejek kokosowy

Katarzyna Kieś-Kokocińska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również