Artykuły spożywcze
Data publikacji:
2017-04-29
Len zwyczajny uważany jest za jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, a jej uprawa sięga czasów starożytnych. Nasiona lnu często określane są siemieniem lnianym i to właśnie one są dla nas bogactwem składników odżywczych, o działaniu prozdrowotnym.
Co warto wiedzieć o żywności modyfikowanej genetycznie?
Data publikacji:
2016-02-22
W ostatnich latach coraz częściej słyszy się o żywności modyfikowanej genetycznie. Bywa, że podkreśla się jej zalety, choć częściej słychać głosy sprzeciwu związane z ingerowaniem w naturalny wygląd i właściwości roślin. Jednak pomimo powszechności tematu, niewiele osób tak naprawdę wie na czym...
Nie lubisz podrobów? Warto się do nich przekonać!
Data publikacji:
2016-10-12
Podroby u wielu osób nie budzą entuzjazmu – kojarzą się z tzw. jedzeniem „z niższej półki”, w dodatku nie prezentującym się najlepiej na talerzu. Tymczasem popularność podrobów wzrasta – i słusznie!
Arabska kasza w polskiej kuchni. Jak i z czym jeść kuskus?
Data publikacji:
2016-10-20
Kuskus otrzymuje się z twardej mąki durum i wody, stąd bliżej mu do makaronu niż do kaszy, ale umownie nazywa się go właśnie kaszą. Początkowo odpad powstały przy mieleniu pszenicy stał się przysmakiem, niegdyś znanym jedynie mieszkańcom Ameryki Południowej, dziś chętnie zjadanym także w Polsce.
Rola antyoksydantów w naszym organizmie. Poznaj dietę bogatą w selen!
Data publikacji:
2017-02-24
W skład organizmu człowieka wchodzą składniki mineralne, których ilość sięga aż 4% masy ciała. Spośród niezbędnych nam do życia minerałów, funkcję regulującą różnorodne procesy posiada selen. Rozmieszczenie selenu w organizmie człowieka zależy w głównej mierze od ilości spożytej wraz z dietą,...
___________________________REKLAMA
___________________________________