Zdrowa żywność
Data publikacji:
2020-12-19
Nadchodzą upragnione święta – dla wielu z nas, kojarzą się one z wyjątkowymi smakami. Dla osób, które szukają lżejszej, roślinnej alternatywy, podpowiadamy, jak przygotować wigilijne klasyki w wersji wegańskiej.
Żurawina: sposób na leczenie infekcji dróg moczowych
Data publikacji:
2018-08-03
Nawet 50% kobiet i 12% mężczyzn doświadcza w swoim życiu infekcji dróg moczowych. Co je wywołuje i jakie są jej objawy? Czy stosowanie powszechnie dostępnej żurawiny może zapobiegać zakażeniom układu moczowego? Jakie substancje zawiera żurawina?
Sól himalajska – czy warto zamienić ją z solą kuchenną?
Data publikacji:
2017-05-24
Sól himalajska wydobywana jest w Pakistanie, leżącym u podnóża Himalajów – na terenach, gdzie w czasach prehistorycznych znajdował się ocean. W sprzedaży dostępna jest w różnym przedziale kolorystycznym: od białego, po jasnoróżowy oraz ciemnoczerwony, który zależy w głównej mierze od zawartości w...
Święte zboże, czyli niezwykłe właściwości amarantusa
Data publikacji:
2016-02-04
Amarantus przez Majów określany był mianem świętego zboża albo matki zbóż i nie było w tym wielkiej przesady. Te niepozorne nasiona zawierają więcej składników odżywczych i minerałów niż każde inne zboże i warto znaleźć dla nich stałe miejsce w naszej kuchni.
Komosa ryżowa zamiast ziemniaków
Data publikacji:
2016-01-28
Nie słyszałeś jeszcze o komosie ryżowej? Inaczej nazywana quinoą, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, a poza tym posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to tzw. pseudozboże, czyli nasiona. Właściwości i wartości odżywcze tej...
___________________________REKLAMA
___________________________________