Zdrowa żywność
Data publikacji:
2017-12-01
Maca (Lepidium meyenii) to roślina, której nazwa wielu z nas nic nie mówi. Mimo to warto uważnie się jej przyjrzeć, ze względu na wartości odżywcze, które posiada. Liczne właściwości wzmacniające, regulujące, anaboliczne i przeciwnowotwore czynią z niej antidotum na wiele chorób, których obecność...
Komosa ryżowa zamiast ziemniaków
Data publikacji:
2016-01-28
Nie słyszałeś jeszcze o komosie ryżowej? Inaczej nazywana quinoą, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, a poza tym posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to tzw. pseudozboże, czyli nasiona. Właściwości i wartości odżywcze tej...
Kiełki – dlaczego warto uwzględnić je w swojej diecie?
Data publikacji:
2018-02-21
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy warto jeść kiełki, czy kiełki są zdrowe. Tymczasem na cudownej mocy kiełków poznali się już mieszkańcy starożytnych Chin wykorzystując je w codziennej diecie, a także stosując je jako leki na różne dolegliwości. Współcześnie ich popularność stale rośnie, kiełki...
Dlaczego warto jeść nasiona chia?
Data publikacji:
2017-05-10
Szałwia hiszpańska, znana też jako nasiona chia, to kopalnia kwasów omega-3, w tym szczególnie kwasu ALA, błonnika, fosforu i wapnia. Te małe nasionka wzmacniają kości, wspomagają trawienie, poprawiają koncentrację, a nawet mogą zapobiegać nowotworom piersi, szyjki macicy i sutka.
Buddha bowl – miska pełna zdrowia!
Data publikacji:
2019-06-26
Na śniadanie bardzo często jemy kanapki. Warto zerwać z codzienną rutyną, rozpoczynając dzień od Buddha bowl – miski pełnej różnorodnych smaków i prozdrowotnych składników. W końcu pierwszy posiłek jest tym najważniejszym. Ma dostarczyć nam energii do pracy i nasycić na przynajmniej kilka godzin....
___________________________REKLAMA
___________________________________