Migdały – zdrowa przekąska dla każdego
Dlaczego warto wprowadzić migdały do diety?
Właściwości zdrowotne migdałów
Migdały zawierają przede wszystkim witaminę B2, która m.in. wzmacnia odporność organizmu i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Stanowią również źródło witaminy E – szczególnie ważnej zarówno dla kobiet w ciąży, jak i tych planujących mieć dziecko. Co więcej, wpływa ona też na produkcję nasienia, ruchliwość i żywotność plemników, dlatego nazywana jest witaminą płodności. W migdałach znajdziemy również błonnik, cynk, magnez i potas. Pamiętajmy zatem, że ten chrupiący przysmak to ważny element odpowiednio zbilansowanej diety. Migdały dostarczą nam również białka – są zatem idealne dla wegetarian i wegan. Służą też sportowcom – dzięki argininie przyspieszającej gojenie ran i ułatwiającej regenerację po treningu.
Migdały w ciąży
Wiele kobiet spodziewających się dziecka skarży się na zgagę – ta przykra dolegliwość nasila się szczególnie w III trymestrze. Najczęściej zaleca się im ograniczenie tłustych i mocno przyprawionych potraw oraz słodyczy. Oprócz tego przyszłe mamy powinny regularnie zjadać garstkę migdałów. Ich zasadowy odczyn skutecznie neutralizuje kwasy żołądkowe wywołujące nieprzyjemne odczucia – cofanie treści żołądkowej do przełyku, kwaśny posmak w jamie ustnej czy ból powyżej mostka. Migdały zawierają też wapń – pierwiastek ten odgrywa istotną role w rozwoju układu kostnego i zębów dziecka.
Czy migdały tuczą?
Choć migdały są kaloryczne (100 g – 572 kcal, standardowa garść migdałów to 30 g – 172 kcal), to pomagają w odchudzaniu. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zapobiegają wahaniom stężenia glukozy we krwi, które powodują napady głodu. Z kolei błonnik reguluje pracę jelit i daje uczucie sytości. Oczywiście pamiętajmy o umiarze – po prostu kilka razy w tygodniu zjedzmy zalecaną porcję migdałów, czyli ok. 30 g.
Czy migdały można jeść ze skórką?
W delikatnej skórce tej zdrowej przegryzki znajduje się najwięcej błonnika i witaminy E, ale nie brakuje w niej też kwasu fitowego, który wstrzymuje wchłanianie przez organizm składników odżywczych. Jak temu zapobiec? Po pierwsze, możemy obrać migdały ze skórki. Wystarczy zalać je zimną wodą i moczyć przez kilkanaście godzin – wówczas obieranie będzie łatwiejsze. Często zaleca się też zalanie migdałów gorącą wodą, ale ta metoda pozbawia je tego, co w nich najcenniejsze. Szkodliwe działanie kwasu fitowego zneutralizuje też witamina C – wystarczy szklanka wody z dodatkiem soku z cytryny.
Dania z migdałami
Migdały to doskonały dodatek do ciast, deserów i wytrawnych dań. Pokruszone migdały wzbogacą smak owoców, np. prażonych jabłek, a płatki migdałów udekorują wypieki. Płatki mogą też posłużyć jako zamiennik tradycyjnej panierki, np. do ryb, w szczególności karpia i pstrąga. Można też samodzielnie zrobić mleko i mąkę migdałową.
Przepis na mleko
250 g migdałów przesyp do miski, zalej 3 szklankami wody mineralnej i odstaw na ok. 24 godziny. Następnie całość zblenduj i przelej przez sito wyłożone kilkoma warstwami gazy. Do mleka możesz dodać 2–3 łyżki miodu lub syropu z agawy. Aby uzyskać mąkę migdałową, wystarczy dokładnie zmielić migdały. Możesz ją dodawać do ciast i ciasteczek. Do wypieków możesz też użyć masła migdałowego, które sprawdzi się również jako dodatek do koktajli owocowych.
Migdały dla urody
Olejek migdałowy uelastycznia skórę, dlatego powinny go stosować osoby po 50. roku życia. To również skuteczna broń w walce z rozstępami.
Ważne!
Migdały najlepiej kupować w opakowaniach – te na wagę mogą być przeterminowane. Nie mamy też pewności, czy były odpowiednio przechowywane – na ziarnach zbóż, orzechach i migdałach bardzo często występują pleśnie nazywane aflatoksynami, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe.
Czytaj więcej w temacie: Spirulina - zielony proszek pełen zdrowia
Katarzyna Lewińska
___________________________REKLAMA
___________________________________