Kuchnia
Data publikacji:
2017-09-12
Kurkuma to przyprawa pochodząca z Południowo-Wschodniej Azji. Jej użytkowanie sięga 4000 lat, kiedy to po raz pierwszy w Indiach zaczęto stosować ją jako przyprawę. Pozyskiwana jest z wieloletniej rośliny, a dokładnie korzenia ostryżu długiego (Curcumalonga). Przyprawa ta posiada wiele cennych...
Grillowanie bez zgagi
Data publikacji:
2017-06-14
Piekący ból pośrodku klatki piersiowej zaraz za mostkiem, promieniujący do gardła i przełyku, do tego nieprzyjemny kwaśny posmak w ustach. To mogą być objawy zgagi. Ta uciążliwa dolegliwość potrafi nieźle dać się we znaki psując całą przyjemność ucztowania pod chmurką. Jak sobie z nią radzić?
Sezon szparagowy w pełni! 3 pomysły na krem ze szparagów
Data publikacji:
2017-06-08
Sezon na szparagi jest krótki. Sprzedaż trwa zaledwie 2 miesiące (maj – czerwiec) i ten czas musi wystarczyć, by nacieszyć się ich smakiem. Dlatego warto kupować je, jak tylko się pojawią, nie zwracając uwagi na cenę. Jak jeść szparagi? Warto zrobić z nich aksamitny krem szparagowy. Tym bardziej,...
Zdrowa alternatywa dla „nutelli”. Jak przygotować czekoladowy krem w domu?
Data publikacji:
2017-05-02
Sklepowy czekoladowy krem to głównie cukier (aż 57 proc.) i niepożądany olej palmowy, który jest co prawda roślinny, ale aż w 45 proc. składa się ze szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiedzialnych m.in. za wzrost złego cholesterolu. Warto więc zastąpić tradycyjny krem czekoladowy jego...
Bulletproof coffee, czyli kawa kuloodporna
Data publikacji:
2017-04-22
Dla wielu osób kawa to nieodłączny element każdego poranka. Dla osób będących na diecie, a także intensywnie trenujących zaleca się picie kawy… z masłem! To niecodzienne połączenie stanowi dużą dawkę energii, a także hamuje łaknienie.
___________________________REKLAMA
___________________________________