Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

Sezon szparagowy w pełni! 3 pomysły na krem ze szparagów

Co zrobić ze szparagów?

Data publikacji: 8 czerwca 2017, 02:31
Sezon na szparagi jest krótki. Sprzedaż trwa zaledwie 2 miesiące (maj – czerwiec) i ten czas musi wystarczyć, by nacieszyć się ich smakiem. Dlatego warto kupować je, jak tylko się pojawią, nie zwracając uwagi na cenę. Jak jeść szparagi? Warto zrobić z nich aksamitny krem szparagowy. Tym bardziej, że szparagowe zupy to idealny i pożywny posiłek na letnie dni.

Przepisy na krem szparagowy

1. Zupa krem z białych szparagów z wędzonym ziemniakiem

Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • 1 litr wody
  • gałązka lubczyku
  • 3 ziemniaki
  • sól, starta gałka muszkatołowa, wędzona papryka
  • 2-3 łyżki oliwy

Czytaj: Czy ziemniaki tuczą?

Przygotowanie:

Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce i główki, obrać. Niczego nie wyrzucać! W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić obierki i zdrewniałe końce wraz z gałązką lubczyku. Dusić pod przykryciem 5 minut, po czym dolać wody z solą i gotować ok. 30 minut. W tym czasie 2 ziemniaki pokroić w cienkie talarki, natrzeć oliwą, solą oraz papryką wędzoną i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, aż będą chrupiące i złociste (ok. 15 minut).

Szparagi i jednego ziemniaka pokroić na małe kawałki, wrzucić na patelnię wraz z łyżką oliwy. Podsmażać przez ok. 3 minuty, po czym dodać do odcedzonego bulionu z obierek. Gotować ok. 15 minut i zblendować na aksamitny krem, dodać główki szparagów, gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić gałką muszkatołową i solą. Podawać z ziemniaczanymi chipsami!

2. Zupa krem z zielonych szparagów z serem camembert

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • cebula
  • 1 duży ziemniak
  • ząbek czosnku
  • 1 l bulionu
  • sól, gałka muszkatołowa
  • opakowanie sera camembert

Przygotowanie:

Od szparagów należy oderwać zdrewniałe końcówki i główki, nie obierać, ale pokroić na mniejsze kawałki. W garnku o szerokim dnie roztopić dwie łyżki masła, dodać pokrojoną drobno cebulę i pokrojonego ziemniaka. Smażyć aż cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek – smażyć jeszcze minutę. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (bez główek), dodatkowe 2 łyżki masła i dusić przez 3-5 minut. Zalać bulionem, posolić, gotować jeszcze 15-20 minut, dodać gałkę muszkatołową i zblendować. Do kremu dorzucić główki szparagów. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać gorącą zupę z kawałkami sera camembert.

3. Krem szparagowy z mleczkiem kokosowym

Przygotować krem z białych szparagów według pierwszego przepisu, ale do odcedzonego, ugotowanego z końcówek i obierek bulionu dodać mleczko kokosowe i odrobinę startej skórki z cytryny. Gotować dodatkowe 10 minut. Dalej postępować według przepisu numer jeden. Taki krem jest bardzo gęsty i można go podawać bez ziemniaczanych talarków, za to z małym kleksem ze śmietany kremówki i szczypiorkiem lub z chrupiącymi grzankami.

Małgorzata Otfinowska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Wczytywanie odpowiedzi i komentarzy.
Przeczytaj również