Kuchnia
Data publikacji:
2016-11-24
Nie wszyscy wiedzą, że jarzębina to nie tylko piękna ozdobna roślina, ale też przysmak, dodatek do wielu dań, a nawet środek leczniczy. Jarzębina zawiera dwa razy więcej karotenu niż marchew, ma tyle witaminy C co cytrusy, a co najlepsze, można ją spożywać i to pod wieloma postaciami, z wyjątkiem...
Poznaj tajemnice kuchni żydowskiej
Data publikacji:
2016-11-19
Wieki, w których Żydzi żyli w diasporze sprawiły, że tradycyjna żydowska kuchnia łączy w sobie elementy wielu narodów i kultur. Dzisiaj jest popularna na całym świecie, a restauracje, serwujące koszerne, żydowskie potrawy można znaleźć wszędzie, na amerykańskich fastfoodach kończąc.
Co mają wspólnego pierogi z gyozą, tiropitakią i mandu?
Data publikacji:
2016-11-10
Choć przez Polaków uważane za typowo polskie danie, pierogi występują w różnych częściach świata. W zależności od regionu, różnią się kształtem, wymiarem, a także sposobem przyrządzania. Pierogi z różnych stron świata mają rozmaite walory smakowe, bo przecież, co kraj to obyczaj.
Tażin, czyli przepis na zdrowy slow food prosto z Maroka
Data publikacji:
2016-11-06
Tażin to gliniany garnek złożony z glinianej misy i pokrywki ze specjalnym otworem, przez który wydobywa się część pary wodnej. Pozostała para pozostaje w naczyniu, dzięki czemu np. gotowane mięso dusi się i staje miękkie. Idealne rozwiązanie dla osób żyjących w zgodzie z filozofią slow food.
Kulinarna podróż do słonecznej Italii – na każdą kieszeń!
Data publikacji:
2016-10-14
Dietetycy przekonują, że najzdrowsza dieta to ta bogata w sezonowe owoce i warzywa, oparta na zmieniających się porach roku. Właśnie taka jest włoska cucina povera – tradycyjna kuchnia opierająca się na jadłospisie zaczerpniętym z wiejskich gospodarstw, wykorzystująca tylko to, co akurat daje...
___________________________REKLAMA
___________________________________