Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

Zdrowa alternatywa dla „nutelli”. Jak przygotować czekoladowy krem w domu?

Nutella domowa na dwa sposoby

Data publikacji: 2 maja 2017, 01:03
Sklepowy czekoladowy krem to głównie cukier (aż 57 proc.) i niepożądany olej palmowy, który jest co prawda roślinny, ale aż w 45 proc. składa się ze szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiedzialnych m.in. za wzrost złego cholesterolu. Warto więc zastąpić tradycyjny krem czekoladowy jego lepszą, zdrowszą, domową wersją. Jak ją zrobić? To proste!

Nutella – skład

W skład nutelli wchodzą (obok wspomnianego już cukru i oleju palmowego): orzechy, mleko i kakao, dlatego jest reklamowana jako produkt idealny na śniadanie, szczególnie dla dzieci, bo w skład pierwszego posiłku powinny wchodzić bakalie i nabiał (np. w postaci mleka). Tymczasem na etykiecie widać, że ilość pożądanych składników nie jest imponująca: orzechy laskowe – 16 proc., kakao – 6,6 proc. (dobra czekolada powinna zawierać przynajmniej 70 proc. kakao w swoim składzie, natomiast wielu dietetyków jako prawdziwie szlachetną uznaje tę liczącą od 85 proc.). Z kolei zamiast mleka można w nutelli odnaleźć serwatkę w proszku. Czytając listę składników i procentowy skład, łatwo znaleźć negatywną odpowiedź na pytanie, czy nutella jest zdrowa.

Nutella domowa

Tymczasem krem czekoladowy, tak lubiany z chlebem (Chleb chlebowi nie równy - wybierz swój rodzaj chleba) lub naleśnikami, można zrobić samemu w domu na bazie np. daktyli, z taką ilością cukru, a najlepiej miodu, którą uznamy za właściwą. Domowa nutella jest nie tylko zdrowsza, ale też mniej kaloryczna i bardziej sycąca. Dodatkowo, można ją także przygotować w wersji wegańskiej – i to w 3 minuty (+ kilka godzin wcześniejszego namaczania).

Nutella z daktyli

Składniki:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 4 łyżki mleka (w wersji vege: mleka roślinnego)
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: brązowy cukier lub miód

Przygotowanie:

Daktyle zalać ciepłą wodą i namaczać najlepiej przez całą noc. Odcisnąć, wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić do smaku i przełożyć do słoiczka. Jeść ze smakiem prosto ze słoika, na chlebie lub z naleśnikami.

Nutella z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (Poznaj 5 zalet kaszy jaglanej)
  • 2 szklanki wody (do ugotowania kaszy)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy, miodu lub brązowego cukru
  • 3 banany
  • opcjonalnie: 50 g orzechów laskowych

Przygotowanie:

Kaszę wypłukać, zalać wodą i ugotować wraz ze szczyptą soli. Ostudzić i przełożyć do blendera. Orzechy podprażyć i pozbawić skórek, a następnie dokładnie zmielić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować wszystko razem na bardzo gładki krem.

Domową nutellę możemy wykorzystać tak samo, jak tę zakupioną w sklepie: jeść na razowym chlebie, dodawać do mlecznych koktajli, naleśników, deserów, słodkich placków, a także smarować nią ciasta i torty, a najlepiej kosztować ją łyżką prosto ze słoika. Smakuje równie dobrze, co sklepowa!

Małgorzata Otfinowska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Zdrowie:
Powrót
Wczytywanie odpowiedzi i komentarzy.