Zdrowa żywność
Data publikacji:
2018-03-30
Niewielu z nas wie, że spożycie małej ilości soku z buraka dzienne, jest w stanie uchronić nas przed zachorowalnością na choroby tj. nowotwory, nadciśnienie, nadkwasowość żołądka, a także przeziębienie i grypę. Dzięki zawartości betaniny, witamin i mikroelementów, wspomniany napój ma dla naszego...
Spirulina – zielony proszek zdrowia
Data publikacji:
2017-06-30
Spirulina to obecnie najlepiej, po słynnej chlorelli, przebadana roślina z grupy alg. Wpisana została na listę produktów spożywczych określanych mianem superfood – nadzwyczajnej żywności. Nie bez przyczyny – zawarte w niej bogactwo składników bardzo korzystnie wpływa na zdrowie człowieka.
Jaki wpływ mają orzechy na kondycję mózgu?
Data publikacji:
2016-02-29
Orzech włoski (łac. Junglans regia) to bardzo popularne w naszej szerokości geograficznej drzewo, które – jak sama nazwa wskazuje – pojawiło się na naszych terenach dzięki Rzymianom. Mimo że specjaliści od żywienia bardzo często wymieniają orzechy włoskie wśród najzdrowszych przekąsek, wciąż warto...
Dlaczego warto jeść nasiona chia?
Data publikacji:
2017-05-10
Szałwia hiszpańska, znana też jako nasiona chia, to kopalnia kwasów omega-3, w tym szczególnie kwasu ALA, błonnika, fosforu i wapnia. Te małe nasionka wzmacniają kości, wspomagają trawienie, poprawiają koncentrację, a nawet mogą zapobiegać nowotworom piersi, szyjki macicy i sutka.
Ryba zamiast mięsa
Data publikacji:
2016-01-28
Dietetycy biją na alarm: Polacy jedzą za mało ryb. Przeciętny Polak zjada rocznie 13 kg ryb, podczas gdy średnia dla Unii Europejskiej wynosi 22 kg. Warto zwiększyć spożycie ryb, które mogą urozmaicić jadłospis i poprawić samopoczucie.
___________________________________
___________________________REKLAMA