Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaZioła

Rozgrzewające napoje z przyprawami korzennymi

Poprawiają nastrój i wzmacniają układ odpornościowy

Data publikacji: 14 października 2020, 13:22
Długie jesienne wieczory sprawiają, że częściej przebywamy w domu i zaszywamy się pod kocem, czytając książkę czy oglądając film. Do umilenia tego czasu świetne będą rozgrzewające napoje, które można przygotować samodzielnie i które wprowadzą przytulny, jesienny klimat. Jesienna aura za oknem, krótsze, deszczowe dni oraz chłodne wieczory zachęcają nas do picia ciepłych napojów. Wieczorna herbatka o właściwościach rozgrzewających przez dłuższy czas po jej wypiciu to coś, czego nam trzeba w te ponure, jesienne wieczory.

Spis treści:

Herbatka imbirowa

Korzeń imbiru to niezwykle aromatyczna przyprawa bez której wiele kultur nie wyobraża sobie przyrządzania tradycyjnych potraw. Dzięki zawartości zingiberolu, olejku eterycznego nadającemu imbirowi charakterystyczny zapach oraz substancjom żywicowym – gingerolu i zinferonu, kłącze imbiru posiada lekko ostry i palący smak. Świeży starty imbir to znakomity dodatek do napojów. Posiada on właściwości rozgrzewające, pobudza trawienie, a także wpływa na lepsze ukrwienie układu pokarmowego. Dodatkowo zwiększa koncentrację i pracę mózgu, a także posiada właściwości odkażające i przeciwbólowe. Łagodzi wzdęcia oraz mdłości, dlatego herbatka z imbirem jest polecana kobietom w ciąży.

Sposób przyrządzenia:

Czarną herbatę zalewamy wrzątkiem, czekamy 3 minuty, by herbata się zaparzyła. Dodajemy łyżeczkę startego, na małych oczkach, kłącza imbiru. Dodatkowo, do smaku możemy dodać sok z wyciśniętej cytryny lub pomarańczy.

Pamiętajmy! Im dłużej imbir pozostaje w herbacie, tym wywar ma mocniejszy i ostrzejszy smak.

Herbatka z kwiatów lipy z sokiem malinowym

Suszone kwiaty lipy, z których sporządza się napar mają właściwości napotne, dlatego herbatka z lipy polecana jest przy objawach przeziębienia i grypy. Kwiatostan lipy posiada związki śluzowe i olejki eteryczne, które skutecznie mogą wpływać na wzmocnienie odporności oraz wspomóc leczenia infekcji, dodatkowo sok z malin wzmacnia efekt immunomodulujący.

Sposób przyrządzenia:

Kwiaty lipy zalewamy wrzątkiem i parzymy je przez 5-10 minut. Po tym czasie możemy dodać maliny, bądź sok malinowy.

Herbatka z miodem i cytryną

To jeden z najbardziej klasycznych i rozgrzewających napojów herbacianych. Nasze babcie często robiły nam taką herbatkę w dzieciństwie, gdy tylko „łapało nas” przeziębienie. Miód posiada dużo dobroczynnych właściwości. Istnieje wiele rodzajów miodów, produkowanych przez pszczoły z pyłków i nektarów pochodzących z różnych rodzajów kwiatów, drzew, a nawet traw. Każdy z nich ma swoje swoiste właściwości. Na przeziębienie i objawy grypopodobne zaleca się miód lipowy. Tak jak wspominany wcześniej napar z kwiatów lipy, miód lipowy posiada również właściwości napotne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego jego spożywanie w czasie obniżonej odporności i podczas infekcji jest jak najbardziej zalecane. Jeżeli chodzi o cytrynę, to pomimo powszechnie panującej, opinii jako, że witamina C wpływa na wzmocnienie odporności, nie można potwierdzić że tak jest rzeczywiście. Zażywanie dużych dawek witaminy C z nie wpływa znacząco na szybsze pokonanie infekcji, czy spektakularne wzmocnienie odporności. Witamina C pochodząca z soku z cytryny działa bardziej antyoksydacyjnie, redukując ilość wolnych rodników i obniżając poziom stresu oksydacyjnego, który został wytworzony w organizmie pod wpływem infekcji.

Sposób przyrządzenia:

Czarną herbatę zalewamy wrzątkiem, po 3-4 minutach dodajemy sok z cytryny i 1 łyżeczkę miodu, najlepiej lipowego.

Pamiętajmy! Miód to substancja biologicznie czynna mogąca bardzo silnie alergizować, zwłaszcza osoby będące uczulone na konkretne pyłki i nektar kwiatów, z których pszczoły produkują miód. W szczególności osoby te powinny uważać na miód wielokwiatowy, gdyż nigdy nie wiadomo z jakich konkretnie kwiatów, drzew, czy traw sporządzony jest ten miód.

Herbatka z pomarańczą, cynamonem i goździkami

Rozgrzewająca i przypominająca świąteczną atmosferę herbatka, mająca również działanie odprężające i ułatwiające trawienie. Goździki i cynamon posiadają także właściwości wzmacniające układ odpornościowy, działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

Sposób przyrządzenia:

Herbatę czarną zalać wrzątkiem. Odczekać 3 minuty, następnie dodać cynamon, goździki i sok wyciśnięty z pomarańczy.

Herbata z kardamonem

Kardamon to przyprawa kuchni indyjskiej, jest bliskim krewnym imbiru. Posiada korzenny, lekko słodkawy, ale zarazem piekący smak. Olejki eteryczne zawarte w kardamonie rozkurczają mięśniówkę żołądka i pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych, dlatego herbatka z kardamonem to idealny napój, który powinniśmy wypić po ciężkostrawnym posiłku. Dodatkowo kardamon ma właściwości bakteriobójcze i wspomaga leczenie objawów infekcji dróg oddechowych (kaszel, katar). Kardamon znakomicie komponuje się również z kawą i mlekiem, dlatego można dodawać go nie tylko do herbaty, by uzyskać efekt rozgrzewający.

Sposób przyrządzenia:

Herbatę czarną lub kawę zalać wrzątkiem. Odczekać 3 minuty, następnie dodać 4-5 ziaren kardamonu.

Gorąca czekolada z chili

To niesamowicie rozgrzewający i pobudzający zmysły gorący napój. Czekolada i chili to afrodyzjaki, które mogą stymulować nasz popęd płciowy. Chili, szczególnie to sproszkowane, pobudza krążenie krwi, wzmaga metabolizm i tym samym dodaje energii. Chili podnosi także poziom serotoniny w mózgu dzięki czemu możemy być pewni, że po wypiciu tego rozgrzewającego napoju, dobry humor nas nie opuści.

Pamiętajmy aby nie pić gorącej czekolady z chili zbyt późno, gdyż możemy mieć trudności z zasypianiem.

Złote mleko

To połączenie mleka kokosowego, z olejem kokosowym, kurkumą, imbirem, cynamonem i miodem idealnie reguluje pracę układu pokarmowego, redukuje wzdęcia i usprawnia procesy trawienne. Dzięki obecności kurkumy, „złote mleko” ma właściwości przeciwzapalne, przeciwdziała infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Kurkuma przyspiesza metabolizm, więc możemy być pewni, że wypicie tego napoju skutecznie nas rozgrzeje.

ZIOŁOWE HERBATKI – KOJĄ I USPOKAJAJĄ

Dobrym pomysłem na zakończenie stresującego dnia jest wypicie herbatki ziołowej, szczególnie przed snem by ułatwić sobie zasypianie. Herbatka zaparzona z takich ziół jak melisa, ziele dziurawca, pokrzywa, wąkrotka azjatycka, waleriana, chmiel, czy rumianek bez wątpienia zagwarantują nam spokojny sen, tym samym sprawiając że prześpimy całą noc i obudzimy się bardziej wypoczęci.

 

Adrianna Majewska

Powrót