Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaZdrowieUkład odpornościowy

Wspieraj zdrowie siłami natury

Data publikacji: 21 listopada 2023, 14:34
Owocowe soki, syropy, galaretki. Zawarte w nich wspomnienie lata pozwala przezwyciężyć jesienno-zimowe smutki. Jednak zalety smakowe to dopiero początki długiej listy dobrodziejstw, które płyną (dosłownie!) z bogactwa naszych rodzimych owoców.

Spis treści:

Naturalna apteczka

O prozdrowotnej roli soków owocowych mówi się od pokoleń chyba w każdym domu. W czasach, które znamy jedynie z opowieści naszych babć, były one często jedynym sposobem na radzenie sobie z infekcjami zimnych dni. Niesłusznie bagatelizowane w latach 70 i 80 ubiegłego wieku, wracają do łask nie tylko z powodu trendu powrotów do natury.

Nasze rodzime owoce są prawdziwymi naturalnymi apteczkami. Ich zapobiegawcze działanie opiera się na zawartości witaminy C, ale nie tylko.

 

Witamina C

Kwas L-askorbinowy (witamina C) uchodzi za istotny składnik wspomagający układ odpornościowy. Mało kto wie jednak, że odpowiada także za produkcję kolagenu, tak istotnego dla właściwego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstek, skóry oraz zębów. Witamina C to także naturalny „dopalacz”, który pomaga zniwelować zmęczenie i daje siłę do walki ze stresem.

Co jeszcze zawierają naturalni sprzymierzeńcy naszej odporności?

 

Owoce czarnego bzu

Czarny bez to roślina, którą kiedyś otaczała aura mistycyzmu. Jej krzewy można spotkać wszędzie: w parkach, lasach, przy polnych drogach, a często także w zapomnianych miejscach – przy starych zabudowaniach, zwłaszcza na wsi.

Dojrzałe owoce czarnego bzu były stosowane już wieki temu jako środek przeciw przeziębieniom. Wykazują działanie bakteriobójcze i pomagają chronić organizm przed infekcjami i wirusem grypy. Mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwbiegunkowe i przeciwreumatyczne. Stosuje się je też w leczeniu migren i schorzeń neurologicznych.

 

Owoce malin

Są soczyste, pachnące i niezwykle delikatne. Nie bez przyczyny bohaterów jednego z najsłynniejszych polskich erotyków poeta Bolesław Leśmian umiejscowił w Malinowym chruśniaku.

Krzewy malin, tak związane z naszym krajobrazem, spotkamy praktycznie wszędzie – wśród polskich lasów i łąk. Ich zbieranie wymaga niezwykłej delikatności i staranności. Trud ten wynagradzają jedynym w swoim rodzaju sokiem. To chyba najstarszy domowy środek na przeziębienia. Jego spożycie wspomaga organizm w walce z chorobą. Ma właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Owoce malin bogate są też w inne składniki wzmacniające organizm: witaminy, minerały i antyoksydanty.

 

Owoce aronii

Uważane są za jedne z najbogatszych w składniki korzystne dla naszego zdrowia, zwłaszcza w przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Wspomagają organizm w walce z miażdżycą, nowotworami, nadciśnieniem i chorobami oczu. Owoce aronii są niezwykle cenne. Oprócz kwasu L-askorbinowego zawierają także witaminy A, B1, B2, B5, B6. Są również źródłem błonnika pokarmowego.

 

Owoce żurawiny

Zostały docenione nie tylko ze względu na swój oryginalny smak, wykorzystywany w dodatkach do mięs, pasztetów i serów. Ich składniki wspomagają zwłaszcza funkcjonowanie układu moczowego, a zawartość witaminy E opóźnia efekty starzenia. Są ponadto bogate w błonnik, witaminy B1 i B2, wapń, fosfor, miedź i jod.

 

Owoce czarnej porzeczki

Sok z nich to jeden z polskich super foods. Owoce czarnej porzeczki wykazują właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Są pomocne w terapiach schorzeń dróg moczowych i pęcherza, a także stanów nieżytowych żołądka i jelit. Podobnie jak inne owoce jagodowe, zawierają duże ilości witamin, szczególnie C i PP. Znane są też ich właściwości dietetyczne, a ze względu na wysoką zawartość błonnika korzystnie wpływają na procesy przemiany materii.

 

 

Właściwości aloesu

To egzotyczny gość na naszej liście. Należy do jednoliściennych sukulentów liściowych (roślin przystosowanych do wegetacji w warunkach gorącego klimatu, z trudnym dostępem do wody), zwanych potocznie kaktusami.

Mimo dalekiego pochodzenia, aloes jest znany w Polsce z właściwości prozdrowotnych, zwłaszcza w zakresie leczenia ran i schorzeń skórnych. Wykazuje też wpływ na przemianę materii, bywa stosowany jako składnik środków przeczyszczających.

 

Zdjęcie w tekście Image by timolina on Freepik

Autor: Beata Nowak

Powrót