Warzywa i owoce
Data publikacji:
2016-11-14
Koniec sezonu letniego oznacza też koniec dostępu do sezonowych warzyw i owoców (tych nieimportowanych, nienasączonych chemią). Z talerzy znika pyszna fasolka szparagowa, bób, szparagi, a do ciast i deserów brakuje truskawek, wiśni i malin. Ale w zamian pojawiają się inne wartościowe warzywa i...
Najważniejsze zielone warzywa, które warto włączyć do naszej diety
Data publikacji:
2016-01-28
Zielone warzywa to wyjątkowa grupa produktów, które w niezwykle korzystny sposób oddziałują na nasze zdrowie. Dzięki zawartości chlorofilu doskonale odtruwają nasz organizm, pomagają sprawnie usuwać toksyny i świetnie działają na wzmocnienie krwi. Dzieje się tak ze względu na to, że swoją budową...
Czy ziemniaki mogą mieć słodki smak?
Data publikacji:
2016-05-17
Ziemniaki, kartofle, pyry – wiele nazw, jedno znaczenie: żółte, mięsiste warzywo. Wielość określeń pokrywa się również z ilością zastosowań. Ziemniaka można bowiem obrać i ugotować w osolonej wodzie, usmażyć w tłuszczu robiąc frytki czy też zetrzeć na tarce i przygotować placki. Jednak nie każdy...
Słodki smak witamin – właściwości odżywcze winogron
Data publikacji:
2016-02-23
Winogrona to owoce od tysięcy lat dobrze znane na całym świecie. Odgrywają znaczącą rolę w historii
rolnictwa ze względu na swój smak oraz możliwości przetwarzania ich na wiele sposobów. Największą część uprawianych na całym świecie winogron przeznacza się na produkcję wina, ale jedynie w świeżych...
Śliwki – owoce jesieni
Data publikacji:
2018-11-08
Pod koniec lata i na początku jesieni warto jeść śliwki zawierające wiele odżywczych wartości. Wśród wielu odmian, które wyróżniają się nieco innym smakiem, każdy znajdzie coś dla siebie. Nie zapominajmy także o dostępnych przez cały rok śliwkach suszonych. Czy śliwki są kaloryczne? Dlaczego...
___________________________________
___________________________REKLAMA