Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaWarzywa i owoce

Słodki smak witamin – właściwości odżywcze winogron

Wartości odżywcze, które można odnaleźć w winogronach

Data publikacji: 23 lutego 2016, 09:00
Winogrona to owoce od tysięcy lat dobrze znane na całym świecie. Odgrywają znaczącą rolę w historii rolnictwa ze względu na swój smak oraz możliwości przetwarzania ich na wiele sposobów. Największą część uprawianych na całym świecie winogron przeznacza się na produkcję wina, ale jedynie w świeżych owocach znajduje się pełnia wartości odżywczych, jaką oferują winogrona. Zawartość składników odżywczych może różnić się w zależności od rodzaju czy warunków uprawy, jednak niezależnie od tego, winogrona są znakomitym źródłem flawonoidów, kwasów fenolowych i karotenoidów. Ponadto winogrona to także źródło witamin i – co rzadko spotykane w przypadku owoców – jodu.
właściwości winogron - rodzinazdrowia.pl

Antynowotworowe właściwości winogron

Ze względu na wysoką zawartość flawonoidów, winogrona hamują produkcję wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia się komórek. Procesy utleniania są jednymi z podstawowych zachodzących w ludzkim organizmie, jednak niewłaściwa dieta, zanieczyszczenie środowiska, papierosy, stres i inne czynniki mogą przyspieszyć je tym samym zwiększając ryzyko zachorowania na nowotwory. Silne antyoksydanty, jakimi są flawonoidy, regulują procesy oksydacyjne, a co za tym idzie mają działanie antyrakotwórcze. Zawartość witamin A i C, działających przeciwzapalnie, dodatkowo zwiększa antynowotworowe właściwości winogron.

Bomba witaminowa, czyli co zawierają winogrona

Winogrona są prawdziwą bombą witamin i minerałów, są także znakomitym źródłem potasu, wapnia, magnezu, fosforu, cynku miedzi i żelaza. Zawierają ponadto witaminy z grupy B oraz resweratrol – rodzaj naturalnego fenolu, który stymuluje wzrost brązowego, zdrowszego rodzaju tłuszczu, z którego składają się na przykład tkanki hibernujących zwierząt (w odróżnieniu od powodującego otyłość białego tłuszczu). Między innymi dlatego winogrona polecane są osobom na diecie. Trzeba jednak uważać na ilość spożywanych winogron, ponieważ oprócz cennych składników odżywczych zawierają też sporo cukru.

Czy winogrona są zdrowe?

W odpowiednich ilościach winogrona dostarczają wielu cennych składników, działają antynowotworowo oraz opóźniają efekty starzenia dzięki antyoksydantom. Są ponadto zasadotwórcze, co oznacza, że pomagają w eliminacji kwasów z organizmu. Mimo zawartości cennego dla osób odchudzających się resweratrolu, osoby na diecie powinny spożywać winogrona z umiarem, ponieważ zawierają one też sporo cukru – fruktozy. Warto również wspomnieć o tym, że winogrona należą do owoców, przy uprawie których używa się najwięcej pestycydów, dlatego w miarę możliwości wybierajmy owoce z upraw organicznych – będziemy mieli pewność, że winogrona są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Agnieszka Wasiluk
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również