Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaWarzywa i owoce

Najważniejsze zielone warzywa, które warto włączyć do naszej diety

Które zielone warzywa powinno się jeść najczęściej i najwięcej?

Data publikacji: 28 stycznia 2016, 08:32
Zielone warzywa to wyjątkowa grupa produktów, które w niezwykle korzystny sposób oddziałują na nasze zdrowie. Dzięki zawartości chlorofilu doskonale odtruwają nasz organizm, pomagają sprawnie usuwać toksyny i świetnie działają na wzmocnienie krwi. Dzieje się tak ze względu na to, że swoją budową chlorofil przypomina cząsteczkę hemoglobiny (różnią się tylko jednym atomem!), czyli czerwonego barwnika krwi. Zielone warzywa stanowią więc pozycję obowiązkową na talerzu każdego anemika, ale też każdej osoby chcącej zadbać o jakość swojej krwi.
zielone warzywa lista

Właściwości warzyw – w czym tkwi siła?

Prozdrowotne właściwości warzyw nie pozostawiają  żadnych wątpliwości. Co do tego wszyscy naukowcy, badacze i żywieniowcy są zgodni. Jakie korzyści może wyciągnąć nasz organizm  dzięki jedzeniu warzyw? Jak zostało już wspomniane, wśród właściwości warzyw godne wyróżnienia są te wzmacniające naszą krew.  Warto też wspomnieć, że zielone warzywa doskonale odświeżają oddech, mają działanie przeciwutleniające (a co za tym idzie, przeciwnowotworowe oraz odmładzające), wspomagają wątrobę, a także łagodzą stany zapalne.

Superfood, czyli brokuły i ich wartość odżywcza​

Brokuły zyskały miano prawdziwego superfood, czyli żywności o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Z jakiego powodu tak się stało i jaka jest wartość odżywcza brokułów? Swoją niezwykłą sławę warzywo to zawdzięcza wysokiej zawartości antyoksydantów oraz substancji o silnym działaniu antynowotworowym. Dodatkowo, brokuły są niskokaloryczne, stąd też są doskonałą propozycją dla osób dbających o linię. Mogą stanowić świetny składnik zielonego smoothie, doskonały dodatek do obiadu czy też bazę pysznej sałatki. Inspiracji na przepisy z brokułem jest naprawdę mnóstwo!

Jakie warzywa jeść?

Lista zielonych warzyw, które powinniśmy jeść, jest dość długa, ale to dobrze, bo oznacza to, że mamy szeroki wybór. Jeśli nie jesteśmy w stanie przełknąć szpinaku (czasami to pokłosie przedszkolnych, nieciekawych doświadczeń z tym warzywem), wciąż możemy wybierać wśród ogromu pozostałych propozycji (np. jarmużu, roszponki, rukoli, brokułów, natki pietruszki czy kiełków). Odpowiedź na pytanie, jakie warzywa jeść, jest więc prosta – każde! Im więcej i bardziej różnorodnie, tym lepiej dla naszego zdrowia i ciała.

Magdalena Olańska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót