Warzywa i owoce
Data publikacji:
2016-03-17
Witaminy i minerały – składniki odżywcze, bez których nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Są one nieodłącznym elementem każdej zdrowej diety. Szukamy ich więc w wielu miejscach: od produktów spożywczych, przez farmaceutyczne, na wszelkiego rodzaju kosmetykach kończąc. To...
Czy jedzenie może odchudzać? Ujemne kalorie – sprytny sposób na smukłą sylwetkę
Data publikacji:
2016-10-19
Jemy i chudniemy – tak działają ujemne kalorie. Najlepiej szukać ich w warzywach i owocach. Dlatego dietę ujemnych kalorii najlepiej wdrożyć w okresie, kiedy świeżej zieleniny mamy w bród.
Szparagowe szaleństwo
Data publikacji:
2016-02-12
Szparagi są warzywem o ugruntowanej pozycji w kuchni naszych zachodnich sąsiadów, a od kilku lat cieszą się ogromną popularnością również w naszym kraju. Najbardziej klasycznym przepisem na szparagi jest danie, którym Niemcy celebrują rozpoczęcie sezonu na to warzywo – szparagi w sosie...
Jakie właściwości odżywcze ma arbuz?
Data publikacji:
2018-09-06
Arbuz jest bogaty przede wszystkim w antyoksydanty o nieocenionych właściwościach prozdrowotnych. W dodatku jego soczysty, czerwony miąższ szybko ugasi pragnienie podczas upałów. Czy można się nim bezkarnie objadać? Ile ma kalorii? Ile wynosi jego indeks glikemiczny?
Gruszka – owoc, po który warto sięgać
Data publikacji:
2018-12-27
Gruszki, zaraz po jabłkach, są owocami, które najczęściej wybieramy jesienią. Są smaczne i zdrowe. W dodatku, wbrew obiegowej opinii, nie są kaloryczne. Co zrobić z gruszek? Jakie wartości odżywcze je wyróżniają? Czy łagodzą dotkliwe skutki picia alkoholu?
___________________________________
___________________________REKLAMA