Jaki wpływ mają orzechy na kondycję mózgu?
Właściwości orzechów włoskich
Orzechy a dieta - dużo kalorii, ale i dużo zdrowia
Mimo wysokiej kaloryczności, orzechy nie stanowią zagrożenia dla naszej wagi – ze względu na dużą zawartość błonnika, powodują bowiem szybkie uczucie sytości. Wiążą także metale ciężkie w przewodzie pokarmowym, co zapobiega ich wchłonięciu. Przede wszystkim jednak orzechy włoskie są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – niezbędnego elementu prawidłowej diety. Poza tym obniżają poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Wystarczą 3 orzechy, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na kwasy omega-3.
Orzechy w diecie – pamięć i koncentracja
Wspomniana wyżej wysoka zawartość kwasów omega-3, a także fosforu i magnezu powodują, że orzechy włoskie wyjątkowo dobrze wpływają na układ nerwowy, w tym mózg. Poprawiają pamięć, koncentrację, ułatwiają kojarzenie faktów, a więc pomagają w nauce i pracy. Wszystkie te elementy mają bowiem wpływ na szybkość przekazywania impulsów między neuronami oraz stymulują tworzenie się nowych połączeń w mózgu. Regulują także sen, wpływając na poziom melatoniny. Wynika z tego, że nie tylko układ nerwowy korzysta z ich właściwości.
Jedzenie orzechów a kondycja organizmu
Znajdujące się pod skorupką cudowne wartości odżywcze korzystnie wpływają na sporo parametrów, układów i organów naszego ciała. Mimo wysokiej kaloryczności, orzechy włoskie mogą wspomagać odchudzanie (niski indeks glikemiczny, duża zawartość dobrego tłuszczu). Bogate w witaminę A i E, a także koenzym Q10, poprawiają kondycję naszej cery. Z kolei zawartość antybakteryjnego cynku może wspomóc leczenie cery trądzikowej. Znajdująca się w ich składzie arginina wpływa na profilaktykę chorób serca, a kwas fenolowy i elagowy unieszkodliwiają substancje rakotwórcze.
Magdalena Bednarowicz
___________________________REKLAMA
___________________________________