Działanie witaminy A
Najważniejszą funkcją witaminy A jest dbałość o prawidłowy proces widzenia i odbierania bodźców wzrokowych przez siatkówkę oka. Dlatego objawy takie jak zaburzenia widzenia po zmierzchu (tzw. kurza ślepota), problemy z ostrością wzroku, a także przesuszenie rogówki czy spojówki oka mogą świadczyć o jej niedoborze.
Innym ważnym obszarem odpowiedzialności witaminy A jest normalizacja wzrostu tkanki nabłonkowej organizmu, co przekłada się między innymi na zdolności regeneracyjne komórek. Dużo mówi się o jej roli w procesie hamowania procesów starzenia się, ponieważ działa antyoksydacyjnie i fotoprotekcyjnie, chroniąc przed wolnymi rodnikami.Witamina A jest także ważnym elementem wspierającym układ immunologiczny i oddechowy. To dzięki niej możemy skutecznie walczyć z wirusami i bakteriami, a także być odpornym na zakażenia drobnoustrojami.
Witamina A w codziennym jadłospisie
Pamiętając o roli, jaką witamina A odgrywa w naszym zdrowiu, warto zatroszczyć się o to, by w naszej codziennej diecie nie zabrało bogatych w nią produktów. Jej źródłem są pokarmy zarówno pochodzenia zwierzęcego (mleko, masło, jajka, sery czy ryby morskie), jak i roślinnego (marchew, pomidory, czerwona papryka, pomidory, wiśnie, morele).
Dodatkowe źródła witaminy A
Osobom spędzających długie godziny przed ekranami monitorów komputerów czy telewizorów, a także tym pracującym w dużym zapyleniu czy przy sztucznym świetle, farmaceuci zalecają stosowanie preparatów będących połączeniem witaminy A z innymi składnikami, które wspierają proces utrzymania prawidłowego widzenia. Należą do nich cynk, witamina E oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Kobiety, z uwagi na naturalnie cieńszą skórę oraz szybciej postępujące procesy jej starzenia, powinny zwrócić szczególną uwagę na suplementy diety zawierające połączenie witaminy A z witaminą E. Składniki zawarte w takich preparatach pozwalają zachować zdrową skórę, przyczyniają się do utrzymania prawidłowego stanu błon śluzowych, a także chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, czyli przed wolnymi rodnikami, które są głównymi winowajcami odpowiedzialnymi za szybsze starzenie się skóry.
Odporność a witamina A
W okresie jesienno-zimowym kwestia odporności na infekcje dla wielu z nas staje się priorytetem. W procesie wspierania układu immunologicznego kluczowa jest odpowiednio zbilansowana dieta, aktywność fizyczna oraz dbałość o regenerację organizmu.Ważna jest także rezygnacja z używek oraz stosowanie suplementów diety, które pomagają przetrwać okres większej zapadalności na infekcje. Ponieważ witamina A, obok kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA) oraz witaminy D, stanowi kluczowy składnik wspierający procesy odpornościowe organizmu, warto w tym czasie rozważyć stosowanie tych wyrobów medycznych, w których są one głównym składnikiem.
Suplementacja pod kontrolą
Choć u osób zmagających się z infekcjami, stresem czy chorobami układu pokarmowego występuje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę A, pamiętajmy, że należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to, że jest kumulowana w organizmie, a jej nadmiaru nie wydalamy z moczem (jak ma to miejsce np. w przypadku witaminy C). Dlatego należy ostrożnie podchodzić do suplementacji tego składnika na własną rękę.
Przed podjęciem decyzji w tej sprawie warto wykonać badanie polegające na oznaczeniu poziomu witaminy A we krwi oraz skonsultować wynik z lekarzem. Skutkiem nadmiaru witaminy A mogą być między innymi nadpobudliwość i drażliwość, zaburzenia funkcji wątroby, bóle głowy, mięśni i stawów, a także nudności i wymioty.
Beata Pałac
___________________________REKLAMA
___________________________________