Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaWarzywa i owoce

Załóż własny ogródek warzywny

Od czego zacząć uprawianie warzyw?

Data publikacji: 1 marca 2017, 06:14
W sklepach coraz częściej kupujemy warzywa i owoce już umyte, zapakowane w foliowe woreczki czy plastikowe tacki. Na targowiskach też wszystko pięknie poukładane, by przyciągnąć jak najwięcej klientów. Przechowywane w chłodniach sklepowych jarzyny nie pachną już tak zachęcająco jak kiedyś. Wspaniałą alternatywą dla warzyw czy ziół kupowanych w sklepach jest wyhodowanie własnych. Wystarczy trochę dobrych chęci, dogodne miejsce i cierpliwość, a na efekty nie trzeba będzie długo czekać.

Gdzie uprawiać warzywa?

Nie potrzeba na to bardzo dużo miejsca. W ogrodzie przydomowym lub na działce można wygospodarować powierzchnię około 2 x 5 metrów. Wszystko zależy od tego, ile i jakie warzywa będziemy uprawiać. W sytuacji, gdy nie mamy ogródka, możliwe jest również zamontowanie na tarasie lub balkonie odpowiednio przygotowanych donic, w których uprawiać będziemy np. pomidory, sałatę oraz zioła. Ważnym czynnikiem jest stopień nasłonecznienia miejsca, w którym planujemy założyć warzywniak. Najlepiej, jeśli wybrane przez nas miejsce będzie słoneczne i osłonięte od wiatru. Postarajmy się również, by nasz ogródek oddalony był od drzew i krzewów, których korzenie mogą uniemożliwić uprawy. W przypadku ogródków balkonowych nie ma jednak wyboru, dlatego doniczki należy ustawić w jak najbardziej nasłonecznionym miejscu. Dobrą stroną upraw balkonowych jest to, że rośliny są chronione przed wiatrem.

Jaka ziemia i jak ją przygotować?

Dla ogródka warzywnego najlepsza będzie żyzna, przepuszczalna i szybko nagrzewająca się ziemia. Jeśli jest zbyt zbita, należy ją przekopać, warto też wzbogacić ją torfem lub kompostem. Jeśli gleba ma zbyt kwaśny odczyn, można nawieźć ją nawozem wapniowo-magnezowym lub dodać do niej zmieloną kredę. Rośliny rosną najlepiej w glebie o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. Domowym sposobem na sprawdzenie odczynu jest pobranie dwóch próbek ziemi, zmieszanie ich z wodą destylowaną i dodanie do jednej octu, a do drugiej sody oczyszczonej. Jeśli w próbce z octem woda zacznie syczeć, to oznacza, że gleba ma odczyn zasadowy. Gdy w próbce z sodą zaczynają pojawiać się bąbelki – gleba jest kwaśna. W przypadku, kiedy w obydwu próbkach nie ma intensywnej reakcji, można być pewnym, że gleba jest neutralna. Do ogródków balkonowych należy wybrać gotowe podłoża, przygotowane pod uprawę konkretnych rodzajów roślin. Można też dodatkowo zaopatrzyć się w nawozy, aby regularnie wzbogacać ziemię w doniczkach.

Wybór i wysiew nasion

W sklepach ogrodniczych czy marketach dostępnych jest wiele różnych warzyw, w niezliczonej ilości odmian. Na początek lepiej wybrać te, które są najłatwiejsze w uprawie: rzodkiewka, sałata lub fasola szparagowa. Dobrym pomysłem jest również uprawianie ziół, które są niezbędnym składnikiem wielu potraw i jednocześnie pełnią funkcje ozdobne. Najwdzięczniejszymi do uprawy są koper, bazylia, pietruszka, lubczyk oraz kolendra. W ogródkach balkonowych popularne są też pomidory i sałaty. Część warzyw (kapusta, papryka, kalafior) uprawia się z rozsady (wcześniej przygotowanej sadzonki). Warzywa wysiewać można w rzędach do przygotowanych uprzednio rowków, rozsypując nasiona luźno na całej powierzchni siewnej oraz punktowo, wsypując po kilka ziaren w niewielkich odstępach. Niektórzy ogrodnicy polecają zaprawianie nasion, które polega na pokrywaniu ich preparatami owadobójczymi i grzybobójczymi. Takie nasiona możemy kupić w sklepach ogrodniczych.

Jak uprawiać i pielęgnować ogródek?

Częstotliwość podlewania roślin zależy od pogody. Jeśli jest sucho i gorąco, należy to robić nawet codziennie, zwłaszcza na balkonach, gdzie ziemia w doniczkach szybko wysycha. Trzeba pamiętać, że nie można podlewać roślin w pełnym słońcu i rozpryskiwać wody bezpośrednio na liście, gdyż zatrzymująca się na nich woda zadziała jak soczewka i po prostu je spali. Ponadto, ważną czynnością pielęgnacyjną jest usuwanie chwastów z grządek, aby nasze warzywa mogły swobodnie wzrastać. Zwłaszcza kiedy rośliny są młode, zabieg ten wymaga dużej precyzji i dobrze wykonywać go ręcznie, później możemy użyć motyki. Przy uprawie pomidorów i papryki, których pędy są bardzo wiotkie, musimy zastosować zabieg podpierania, używając do tego tyczek lub specjalnie przygotowanych palików. Jeśli zasialiśmy warzywa (np. marchewkę, rzodkiewkę) wprost do gruntu, to gdy wyrosną zbyt blisko siebie musimy zastosować tzw. przerywanie, czyli usunąć słabsze rośliny, aby silniejsze okazy mogły swobodnie się rozrastać. Stosując wymienione zasady, można z powodzeniem założyć własny ogródek warzywny. Kiedy do przyrządzanych potraw będziemy mogli dodawać zioła lub warzywa z własnej uprawy, przyniesie nam to wiele satysfakcji. Wysiłek włożony w warzywniak na pewno zostanie doceniony przez naszych domowników i znajomych. Ponadto praca we własnym ogrodzie daje możliwość przebywania na świeżym powietrzu, a dodatkowo działa kojąco na nerwy, pozwalając zapomnieć o troskach dnia codziennego.

Monika Simińska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Wczytywanie odpowiedzi i komentarzy.
Przeczytaj również