Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaZdrowieUkład pokarmowy

Zakazany owoc, czyli uczulenie na jedzenie

Najczęściej uczulające alergeny pokarmowe – sprawdź objawy uczulenia pokarmowego

Data publikacji: 29 lutego 2016, 14:21
Jeszcze niedawno nikt z nas nie słyszał o alergiach na pokarmy. Uczulała sierść kota bądź kurz, ale jedzenie? Niestety, jak podają statystyki, alergie pokarmowe są najczęściej występującymi alergiami. Znamienne jest to, że uczulenie możemy nabyć w każdym wieku.
Alergeny pokarmowe – rodzinazdrowia.pl

Uczulenia pokarmowe, czyli uczulenie na jedzenie

Wysoko przetworzona żywność, swobodny dostęp do egzotycznych owoców i warzyw. To tylko niektóre czynniki, tłumaczące tak częste występowanie uczuleń pokarmowych. Czym w ogóle jest alergia? To nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu, wywołująca różne objawy. Do najczęstszych należą: katar, obrzęk, wysypka, swędzenie, bóle głowy czy bóle brzucha. Uczulenie pojawia się  po spożyciu konkretnego produktu i za każdym razem objawia się takimi samymi dolegliwościami.

Alergia pokarmowa – objawy

Uczulenie na jedzenie może objawiać się na szereg różnych sposobów, w zależności od tego, jakich narządów i układów wewnętrznych dotyka. Najczęściej występujące to:

  • skóra: pokrzywka, obrzęki, atopowe zapalenie skóry;
  • układ oddechowy: astma oskrzelowa, obrzęk krtani, nawracające zapalenie płuc, przewlekły nieżyt nosa;
  • przewód pokarmowy: biegunka, wymioty, obrzęk i swędzenie warg, zapalenie jelita grubego, zapalenie przełyku;
  • układ sercowo-naczyniowy: niedokrwistość, zwiększona ilość granulocytów kwasochłonnych;
  • układ nerwowy: zaburzenia snu, migrena.

Najniebezpieczniejszym skutkiem alergii jest wstrząs anafilaktyczny, który objawia się gwałtownym spadkiem ciśnienia, zaburzeniem krążenia, skurczami oskrzeli oraz pokrzywką. Może doprowadzić nawet do śmierci, dlatego osoby ze zdiagnozowaną silną alergią powinny bezwzględnie zawsze mieć przy sobie adrenalinę w iniekcjach, która w wypadku wystąpienia groźnej reakcji organizmu, jaką jest wstrząs anafilaktyczny, uratuje im życie.

Najczęstsze alergeny pokarmowe

Alergie może wywołać praktycznie każdy produkt, jednakże najczęściej uczulają:

  • mleko,
  • jaja kurze,
  • orzechy,
  • ryby,
  • skorupiaki (krewetki, kraby, homary),
  • soja,
  • zboże.

Uczulać mogą również owoce (cytrusy, truskawki, poziomki, maliny) oraz warzywa (pomidory, selery, pietruszka).

Niezdiagnozowane uczulenie na pokarmy może spowodować szereg poważnych komplikacji z zapaleniem płuc, zapaleniem jelita grubego i atopowym zapaleniem skóry na czele.

Kamila Mikołajczyk
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót
Przeczytaj również