Tarator, sirene i szopska sałata, czyli zbliżenie na kuchnię bułgarską
Niezwykłe smaki z Bałkanów
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/kuchnia/tarator-sirene-i-szopska-salata/MTE3MHg2OTg,zimna_bulgarska_zupa_tarator_sirene_szopska_salata.jpg)
Górale i południowcy w jednym
Jak wszędzie – kuchnia bułgarska jest ściśle związana z warunkami naturalnymi. Bułgaria może poszczycić się przepięknym masywem Bałkanu, rzekami, morzem, a nade wszystko – słońcem. Jeśli dorzucimy do tego fakt, że Bułgarzy to Słowianie Południowi, przez kilkaset lat zdominowani przez Państwo Osmańskie, to oczywistym staje się niezwykłość tej kuchni.
Warzywa, mięso, ryby i jogurt
Większość bułgarskich dań składa się głównie z warzyw. Mają bogaty smak, który zawdzięczają słońcu. Nie brakuje w nich też mięsa – oprócz popularnej również u nas wieprzowiny i wołowiny, powszechna jest też baranina, którą Bułgaria zawdzięcza hodowli owiec i przepisom, które wymagają długiego czasu gotowania. Kraj charakteryzuje także bogactwo ryb – morskich i słodkowodnych – najbardziej znane są wśród nich małe rybki caca. Rzadko kto pamięta też, że jogurt to wynalazek Bułgarów – w całej Europie najzdrowsze i najsmaczniejsze z nich to te, które produkują bakterie lactobaccillus bulgaricus, odkryte właśnie przez nich.
Czego warto spróbować?
Podczas wakacji w Bułgarii koniecznie spróbuj chłodnika pod nazwą tarator. Oprócz jogurtu i ogórków znajdziesz w nim orzechy włoskie i czosnek. Nie wahaj się ani chwili, jeśli będziesz mógł spróbować sirene – owczego sera solankowego, który jest też składnikiem popularnej sałaty szopskiej, ale też świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków czy kanapki z pastą z bakłażanów i pomidorów – liutenicy. Nigdzie indziej na świecie nie znajdziesz też kori – delikatnych listków maślanego ciasta, które przekłada się właśnie sirene, a razem tworzą banicę. Zadziwi Cię też bogactwo przypraw nieznanych w Polsce. Na ich czele stoi czubrica – to nie to samo co cząber czy mieszanki z hipermarketów – to rodzaj rosnącego w lasach zioła. Jest i dżodżen – zapomniana w Polsce mięta kędzierzawa – świetna do potraw z ziemniaków. Koniecznie też porównaj zapach i smak warzyw i owoców, które znasz z polskich sklepów. Za tą różnicą będziesz tęsknić już zawsze.
Monika Simińska
___________________________REKLAMA
___________________________________
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/rodzaje-diet/najlepsza-dieta-odchudzajaca--o/NDgweDMwMiFjcm9w,najlepsza-dieta-odchudzajaca-jaka-dieta-najlepsza.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/warzywa-i-owoce/najwazniejsze-zielone-warzywa-k/NDgweDMwMiFjcm9w,zielone-warzywa-lista-jakie-warzywa-jesc.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/dieta-antynowotworowa/NDgweDMwMiFjcm9w,dieta-antynowotworowa-jak-zapobiegac-nowotworom.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/czy-chleb-chlebowi-rowny-czyli/NDgweDMwMiFjcm9w,rodzaje-pieczywa-wartosci-odzywcze-pieczywa.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/grzyby--skarby-jesieni/NDgweDMwMiFjcm9w,grzyby-jadalne-grzyby-w-occie.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/miod--zdrowotny-dar-z-ula/NDgweDMwMiFjcm9w,miody-wlasciwosci-miodu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/aloes--dobrodziejstwo-soczystyc/NDgweDMwMiFjcm9w,aloes-do-picia-zel-aloesowy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/sekrety-owocow-morza/NDgweDMwMiFjcm9w,kalmary-przepisy-ryby-przepisy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/nawyki-zywieniowe/jak-pic-by-sie-napic/NDgweDMwMiFjcm9w,nawadnianie-organizmu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/kilka-slow-o-soku-z-brzozy/NDgweDMwMiFjcm9w,sok-brzozowy-sok-z-brzozy-cena.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/mleko-sojowe--alternatywa-dla-m/NDgweDMwMiFjcm9w,mleko-sojowe-wlasciwosci-produkty-sojowe.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/tofu-na-zdrowie/NDgweDMwMiFjcm9w,tofu-przepisy-ser-co-to-jest.jpg)