Niezwykła moc żurawiny!
Poznaj właściwości lecznicze żurawiny
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/niezwykla-moc-zurawiny/MTE3MHg2OTg,francuski_deser_z_zurawina_niezwykla_moc_zurawiny.jpg)
Spis treści:
- Znaczenie w medycynie ludowej
- Drogocenny skład chemiczny
- Żurawina a kalorie
- Właściwości lecznicze żurawiny
- Wybierz postać żurawiny dla siebie!
- Co zrobić z żurawiny?
Znaczenie w medycynie ludowej
Rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej stosowali żurawinę w leczeniu przeziębień, chorób gardła, dolegliwości reumatycznych oraz do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego, w tym żołądka, jelit oraz trzustki. Wówczas żurawina była jednym z nielicznych pokarmów likwidujących osłabienie, awitaminozę oraz regulujących ciśnienie krwi. Obecnie wiadomo, że na tak liczne zastosowania miał wpływ bogaty skład chemiczny, dzięki któremu również w dzisiejszych czasach zaliczana jest do roślin leczniczych.
Drogocenny skład chemiczny
W owocach żurawiny znajdziemy duże ilości witaminy C, bo aż 11 mg w 100 g owoców, pokłady witamin z grupy B, E oraz A, a także liczne składniki mineralne: miedź, cynk, jod, magnez, kobalt, molibden, mangan, żelazo, wapń, glin oraz srebro. W składzie chemicznym dominują cukry (fruktoza, sacharoza i galaktoza), kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, galusowy i chinowy), a także związki antyoksydacyjne, tj. flawonoidy i polifenole.
Żurawina a kalorie
Mimo dużej zawartości cukrów żurawina jest produktem niskokalorycznym. Owoce suszone posiadają jedynie 46 kcal w 100 g, a pod względem wartości odżywczej zawierają 0 g tłuszczu, 12 g węglowodanów i 5 g błonnika pokarmowego, dlatego stanowią dobrą przekąskę dla osób dbających o linię.
Właściwości lecznicze żurawiny
Żurawina posiada wiele bioaktywnych fitozwiązków, które biorą udział w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego, a tym samym są pomocne w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, miażdżyca, nadciśnienie i nowotwory. Wśród owoców zajmuje pierwsze miejsce pod względem zawartości związków fenolowych i całkowitej pojemności przeciwutleniającej, dzięki czemu posiada wyższą aktywność antyoksydacyjną niż inne owoce, takie jak jabłka, winogrona, truskawki i banany. Chemiczna budowa flawonoidów oparta jest na szkielecie flawonu. Flawonole różnią się między sobą jedynie rodzajem i liczbą podstawników. Związki te zapobiegają utlenianiu cholesterolu i zmniejszają ryzyko zapychania naczyń krwionośnych. Dodatkowo warto wiedzieć, że zapobiegają także powstawaniu infekcji bakteryjnych, w tym układu moczowego. Jedną z ważniejszych substancji, w które bogata jest żurawina, są proantocyjanidyny (PAC), które hamują przyleganie adhezyn bakterii Helicobacter pylori do ścian żołądka, dzięki czemu zmniejszają stany zapalne i ryzyko pojawienia się raka żołądka. Warto zaznaczyć, że PAC podobnie działają w jamie ustnej, gdyż utrudniają osadzanie się bakterii na płytce nazębnej. Dzięki temu chronią przed rozwojem próchnicy i chorób przyzębia.
Wybierz postać żurawiny dla siebie!
Na rynku istnieje wiele produktów na bazie żurawiny, w tym suszona żurawina, ekstrakty, soki i różnorodne preparaty farmaceutyczne (przybierające np. postać proszków). Dostępna jest również żurawina w tabletkach. Spożycie żurawiny niemal w każdej postaci może działać profilaktycznie w ochronie przed bakteriami i wolnymi rodnikami, lecz największą ilość przeciwutleniaczy posiada sok ze świeżej żurawiny. Udowodniono, że codzienne spożycie zagęszczonego soku z żurawiny zwiększa pojemność antyoksydacyjną ustroju i obniża stężenie złego cholesterolu. Tym samym zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób metabolicznych i sercowo-naczyniowych.
Co zrobić z żurawiny?
Żurawina, szczególnie suszona, nadaje się do przygotowania zarówno potraw słodkich, jak i wytrawnych. Cukiernicy chętnie dodają ją do ciast, tart i muffinek, a kucharze do farszów mięsnych, pasztetów, sosów i sałatek. Zastosowanie suszonej żurawiny w kuchni jest szerokie ze względu na to, że stanowi ciekawy, a zarazem zdrowy dodatek smakowy, dlatego warto włączyć ją do swojej diety.
Małgorzata Cyran
___________________________REKLAMA
___________________________________
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/rodzaje-diet/najlepsza-dieta-odchudzajaca--o/NDgweDMwMiFjcm9w,najlepsza-dieta-odchudzajaca-jaka-dieta-najlepsza.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/warzywa-i-owoce/najwazniejsze-zielone-warzywa-k/NDgweDMwMiFjcm9w,zielone-warzywa-lista-jakie-warzywa-jesc.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/dieta-antynowotworowa/NDgweDMwMiFjcm9w,dieta-antynowotworowa-jak-zapobiegac-nowotworom.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/czy-chleb-chlebowi-rowny-czyli/NDgweDMwMiFjcm9w,rodzaje-pieczywa-wartosci-odzywcze-pieczywa.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/grzyby--skarby-jesieni/NDgweDMwMiFjcm9w,grzyby-jadalne-grzyby-w-occie.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/miod--zdrowotny-dar-z-ula/NDgweDMwMiFjcm9w,miody-wlasciwosci-miodu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/aloes--dobrodziejstwo-soczystyc/NDgweDMwMiFjcm9w,aloes-do-picia-zel-aloesowy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/sekrety-owocow-morza/NDgweDMwMiFjcm9w,kalmary-przepisy-ryby-przepisy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/nawyki-zywieniowe/jak-pic-by-sie-napic/NDgweDMwMiFjcm9w,nawadnianie-organizmu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/kilka-slow-o-soku-z-brzozy/NDgweDMwMiFjcm9w,sok-brzozowy-sok-z-brzozy-cena.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/mleko-sojowe--alternatywa-dla-m/NDgweDMwMiFjcm9w,mleko-sojowe-wlasciwosci-produkty-sojowe.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/tofu-na-zdrowie/NDgweDMwMiFjcm9w,tofu-przepisy-ser-co-to-jest.jpg)