Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaZdrowa żywność

Mleczko pszczele – eliksir zdrowia i młodości

Poznaj wyjątkowe właściwości mleczka pszczelego

Data publikacji: 6 września 2017, 08:00
Mleczko pszczele wytwarzane jest przez pracowite pszczoły robotnice. Stanowi pokarm dla królowej roju. Ponieważ przeznaczone jest dla pszczoły, od której zależy ciągłość istnienia owadziej rodziny, jest eliksirem witalności i zdrowia. Co istotne, niezwykłe właściwości mleczka pszczelego przynoszą korzyść także ludziom.

Skład mleczka pszczelego

Nieco ponad 60% tego pożytku stanowi woda, ale pozostałe ok. 40% tworzą razem najlepsze dary natury: białka, cukry, lipidy, kwasy organiczne i ich pochodne, biopierwiastki, hormony, substancje zwalczające mikroorganizmy i działające przeciwzapalnie, antyoksydanty i liczne witaminy. Skład mleczka pszczelego jest zatem imponujący i z tego powodu ten ekskluzywny pokarm pszczelej królowej wykorzystuje się w walce z chorobami, w profilaktyce wielu różnych schorzeń (w tym cywilizacyjnych) oraz do rewitalizacji organizmu.

Czytaj więcej w temacie: Miód - prawdziwy zdrowotny dar

Właściwości mleczka pszczelego

Z badań mleczka pszczelego przeprowadzonych w wielu różnych laboratoriach na świecie wynika, że ten białawy, nieco kwaśny w smaku pożytek pszczeli wykazuje wysoką aktywność biologiczną, dzięki czemu skutecznie pełni swoje prozdrowotne funkcje:

  • wspomaga odporność i zwalcza mikroorganizmy oraz zapobiega ich mnożeniu się i rozwojowi – pomocny jest przy infekcjach i schorzeniach immunologicznych,
  • wspomaga przekazywanie impulsów nerwowych – co przydaje się m.in. przy rekonwalescencji po urazach,
  • likwiduje ogniska zapalne – pomaga m.in. przy chorobach reumatycznych i skórnych,
  • wspomaga utrzymanie homeostazy (wewnętrznej równowagi organizmu) oraz podnosi poziom sił witalnych – zaleca się je m.in. w schorzeniach onkologicznych i geriatrycznych,
  • zwiększa fizyczną i psychiczną wydolność organizmu – jest idealne dla osób po wyczerpujących przejściach i ze zmęczonymi nadnerczami,
  • poprawia możliwości intelektualne – co szczególnie docenią studenci, uczniowie i osoby mające problemy z pamięcią.

Jak przyjmować mleczko pszczele?

Mleczko dostępne w naturalnej postaci najlepiej jest stosować podjęzykowo. Niewielką jego ilość należy umieścić pod językiem i pozwolić na powolne rozpływanie się produktu w jamie ustnej. W podobny sposób można dozować mleczko zawarte w miodach lub ziołomiodach. Mleczko pszczele dostępne jest też w postaci pastylek, tabletek i syropów. Najlepiej przyjmować je tuż przed posiłkiem lub w jego trakcie. Należy zwracać uwagę na dawkowanie mleczka pszczelego – może być ono różne dla rozmaitych preparatów. W celach profilaktycznych i przy lekkich schorzeniach zalecane są niewielkie dozy (ok. 50-100 mg na dobę podzielone na dwie lub trzy porcje). Do wspomagania terapii schorzeń cięższych lub przewlekłych zalecana ilość produktu może być większa.

Czytaj więcej w temacie: Miodowanie włosów, czyli sposób na ich skuteczne nawilżenie

Katarzyna Kieś-Kokocińska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Wczytywanie odpowiedzi i komentarzy.
Przeczytaj również