Miód – zdrowotny dar z ula
Miody znane są ze swoich bakteriobójczych właściwości Są zdrowe i smaczne Uwzględnij je w swojej diecie
Data publikacji: 28 stycznia 2016, 08:56
Miód jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy. Ma dobroczynne działanie na nasz organizm – pozytywnie wpływa m.in. na serce, układ nerwowy oraz mózg. Miód pomoże nam też przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach, ponieważ działa jak naturalny antybiotyk. Co jeszcze warto wiedzieć o tym złocistym przysmaku?
Trudno znaleźć drugi produkt, który ma tak szeroką gamę właściwości prozdrowotnych. Miód warto wprowadzić nie tylko do swojego jadłospisu, ale także na półkę z kosmetykami.
Rodzajów miodu jest sporo – w Polsce najchętniej spożywany jest lipowy, jednak koneserzy docenią także gryczany czy wyjątkowy faceliowy. Każdy rodzaj miodu ma nieco inny smak, ale niezależnie od tego, jaki rodzaj miodu wybierzemy, możemy być pewni, że jest to zdrowy wybór.
Na co pomaga miód?
- Reguluje pracę jelit – rozcieńczony i wypity na zimno, pomaga walczyć z biegunką, a bardziej stężony i lekko podgrzany rozprawi się z zaparciem i poprawi trawienie. Natomiast cenny miód manuka pomaga leczyć wrzody żołądka.
- Zwalcza bakterie – zawarte w miodzie enzymy, pochodzące głównie z gruczołów ślinowych owadów, mają działanie antybakteryjne. W miodzie zawarte są także inne substancje bakteriobójcze, takie jak nadtlenek wodoru, lizozym, inhibina i apidycyna. Działają one na gronkowce i paciorkowce, laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i grzyby z rodzaju candida.
- Wzmacnia siły odpornościowe organizmu.
- Odżywia organizm, ponieważ zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt, a także witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy oraz biotynę.
- Dzięki acetylocholinie oraz potasowi wzmacnia serce. Obniża także ciśnienie i działa antymiażdżycowo.
- Pielęgnuje cerę, nawilżając ją, rozjaśniając oraz nadając elastyczności.
- Poprawia apetyt.
- Zapewnia zdrowy sen – trochę rozpuszczonego w wodzie miodu zwalczy bezsenność.
Miody to prawdziwy skarb wytwarzany przez pracowite pszczoły. Pyszny, odżywczy, lekkostrawny, a do tego niesamowicie zdrowy!
Emilia Seweryn
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Przeczytaj również
___________________________REKLAMA
___________________________________
Polecane artykuły
Ryba zamiast mięsa
Zdrowa żywność
Aloes – dobrodziejstwo soczystych liści
Artykuły spożywcze
Sekrety owoców morza
Artykuły spożywcze
Jak pić, by się napić?
Nawyki żywieniowe
Kilka słów o soku z brzozy
Zdrowa żywność
Mleko sojowe – alternatywa dla mleka krowiego
Artykuły spożywcze
Tofu na zdrowie
Artykuły spożywcze
Woda – niezbędnik w twojej sportowej torbie
Forma i zdrowie
Zapalenie otrzewnej – lepiej go nie lekceważ!
Układ krwionośny
Baby blues, czyli smutek młodej mamy
Zdrowie psychiczne
Tran: sposób na naturalne wzmocnienie odporności
Układ odpornościowy
Gdy dziecko zaczyna kaszleć
Dziecko