Łatwe do przygotowania pasty kanapkowe
Jak przyrządzić smaczne i pożywne pasty na chleb?
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/kuchnia/latwe-do-przygotowania-pasty-kan/MTE3MHg2OTg,skladniki_humussu_pomidory_oliwa_ciecierzyca_widok_z_gory_pasty_kanapkowe.jpg)
Spis treści:
- HUMMUS – PASTA Z CIECIERZYCY
- PASTA Z MAKRELI
- PASTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
- PASTA Z WĘDZONYM HALIBUTEM
- PASTA Z AWOKADO I JAJKA (pomysł na kanapki do pracy)
- PASTA Z KOZIEGO SERKA Z DODATKIEM SUSZONYCH POMIDORÓW (idealna na kanapki dla dzieci)
- TAPENADA
HUMMUS – PASTA Z CIECIERZYCY
Składniki:
400 g ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej), łyżeczka soku z cytryny, ząbek czosnku, 5 łyżek pasty sezamowej, łyżeczka kminku rzymskiego, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Ciecierzycę odsączyć, umieścić w misie i rozdrobnić blenderem. Następnie dodać kilka łyżek zalewy lub wody po gotowaniu ciecierzycy. Po utworzeniu odpowiedniej konsystencji, dodać sok z cytryny, czosnek, pastę sezamową, przyprawy i oliwę z oliwek oraz poddać ponownej krótkiej homogenizacji. Hummus posypać ostrą papryką w proszku, siekaną świeżą natką pietruszki. Podawać z ulubionym pieczywem.
PASTA Z MAKRELI
Składniki:
1 sztuka wędzonej makreli, 1 awokado (odpowiednio dojrzałe), sok z połowy limonki, szczypiorek, ½ szalotki, świeża pietruszka, sól, pieprz.
Wykonanie:
Wydrążamy miąższ z awokado i przekładamy do miski. Następnie skraplamy go sokiem z limonki i energicznie mieszamy, tak aby równocześnie rozgnieść awokado. Dodajemy makrelę, uprzednio obraną i pokrojoną na kawałki, a także posiekany świeży szczypiorek i szalotkę. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy do powstania gładkiej pasty kanapkowej. Tak przygotowana pasta doskonale smakuje z pieczywem oraz z dodatkiem płatków owsianych.
PASTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Składniki:
1 sztuka wędzonego łososia, 1 serek śmietankowy (ok. 150-200 g), świeża kolendra (kilka listków), sok z połowy cytryny, 1 łyżka musztardy stołowej, sól, pieprz.
Wykonanie:
Serek śmietankowy homogenizowany przekładamy do miski, dodajemy obranego i pokrojonego łososia. Następnie łączymy z siekanymi listkami kolendry, skraplamy cytryną. Całość doprawiamy solą, pieprzem i łyżką musztardy stołowej oraz mieszamy. Podajemy ze świeżymi bułkami.
PASTA Z WĘDZONYM HALIBUTEM
Składniki:
1 sztuka wędzonego halibuta, 1 serek śmietankowy (150-200 g), pęczek świeżego koperku, 4 korniszonki, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
Wykonanie:
Serek śmietankowy przekładamy do miski, dodajemy obranego i pokrojonego na małe kawałki wędzonego halibuta. Łączymy z drobno posiekanym świeżym koperkiem i pokrojonymi w kostkę korniszonkami. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie mieszamy. Podajemy z pieczywem pszenno-żytnim.
PASTA Z AWOKADO I JAJKA (pomysł na kanapki do pracy)
Składniki:
3 jajka, awokado, łyżeczka soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, kiełki rzodkiewki, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy z oliwek, opcjonalnie łyżka majonezu.
Wykonanie:
Gotujemy jajka, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W tym samym czasie przygotowujemy awokado, poprzez obranie ze skórki, wydrążenie miąższu i skroplenie go sokiem z cytryny. Rozgniecione awokado łączymy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, a także oliwą z oliwek. Smak możemy wzbogacić dodając łyżkę majonezu, lecz nie jest to konieczne. Podajemy z ulubionym pieczywem, dekorując kiełkami rzodkiewki.
PASTA Z KOZIEGO SERKA Z DODATKIEM SUSZONYCH POMIDORÓW (idealna na kanapki dla dzieci)
Składniki:
2 średniej wielkości suszone pomidory, 120 g homogenizowanego serka koziego, łyżeczka miodu, 1 łyżka suszonych moreli, 2 łyżki rukoli.
Wykonanie:
Siekamy rukolę, dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i morele oraz mieszamy wraz z serkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Podajemy z krakersami lub pieczywem.
TAPENADA
Składniki:
160 g oliwek czarnych i zielonych (w równej proporcji), garść świeżej natki pietruszki, 2 łyżeczki kaparów, ząbek czosnku, sól, pieprz.
Wykonanie:
Oliwki miksujemy z kaparami, natką pietruszki do uzyskania gładkiej masy. Przeciskamy przez praskę uprzednio obrany czosnek, całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ciepłą bagietką (podgrzaną na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek).
SMACZNEGO!
Małgorzata Cyran
___________________________REKLAMA
___________________________________
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/rodzaje-diet/najlepsza-dieta-odchudzajaca--o/NDgweDMwMiFjcm9w,najlepsza-dieta-odchudzajaca-jaka-dieta-najlepsza.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/warzywa-i-owoce/najwazniejsze-zielone-warzywa-k/NDgweDMwMiFjcm9w,zielone-warzywa-lista-jakie-warzywa-jesc.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/dieta-antynowotworowa/NDgweDMwMiFjcm9w,dieta-antynowotworowa-jak-zapobiegac-nowotworom.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/czy-chleb-chlebowi-rowny-czyli/NDgweDMwMiFjcm9w,rodzaje-pieczywa-wartosci-odzywcze-pieczywa.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/grzyby--skarby-jesieni/NDgweDMwMiFjcm9w,grzyby-jadalne-grzyby-w-occie.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/miod--zdrowotny-dar-z-ula/NDgweDMwMiFjcm9w,miody-wlasciwosci-miodu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/aloes--dobrodziejstwo-soczystyc/NDgweDMwMiFjcm9w,aloes-do-picia-zel-aloesowy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/sekrety-owocow-morza/NDgweDMwMiFjcm9w,kalmary-przepisy-ryby-przepisy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/nawyki-zywieniowe/jak-pic-by-sie-napic/NDgweDMwMiFjcm9w,nawadnianie-organizmu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/kilka-slow-o-soku-z-brzozy/NDgweDMwMiFjcm9w,sok-brzozowy-sok-z-brzozy-cena.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/mleko-sojowe--alternatywa-dla-m/NDgweDMwMiFjcm9w,mleko-sojowe-wlasciwosci-produkty-sojowe.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/tofu-na-zdrowie/NDgweDMwMiFjcm9w,tofu-przepisy-ser-co-to-jest.jpg)