Korzeń maca – skarb pochodzący z peruwiańskich Andów
Jakie jest działanie korzenia maca?
Spis treści:
- Czym jest maca?
- Skład chemiczny
- Działanie korzenia maca
- Inne korzyści korzenia maca
- Dawkowanie
- Gdzie możemy kupić macę?
Czym jest maca?
Maca to dwuletnia roślina uprawiana w Andach, na wysokości 3300-4500 m n.p.m. Jadalną część rośliny stanowi bulwiasty korzeń oraz hipokotyl (płaski nadziemny fragment), którym przypisywane są zdolności lecznicze. Pod względem kształtu przypomina dużą rzodkiew, której wielkość może dochodzić nawet do 8 cm średnicy. Znane są wielorakie odmiany macy, różniące się zabarwieniem i właściwościami prozdrowotnymi, np. żółte, czerwone, różowe, fioletowe lub czarne. Warto wiedzieć, że maca rośnie w strefie, gdzie warunki uprawy tj. niskie temperatury (od -1,5 do +12°C) oraz silne wiatry, utrudniają roślinności wzrost.
Czytaj więcej w temacie: Mleczko pszczele - eliksir zdrowia i młodości
Skład chemiczny
Pod względem składu chemicznego większość macy stanowi woda, bo aż 80%. Roślina podlega spożyciu jedynie w stanie pieczonym, wysuszonym lub jako wyciąg z korzenia macy. Procentowy udział składników odżywczych w wysuszonym korzeniu kształtuje się następująco: białko (10-16%), węglowodany (59%), tłuszcze (2,2%), nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 40%), jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 53%) oraz błonnik pokarmowy na poziomie 8,5%. Ponadto suszona maca dostarcza dużej ilości aminokwasów egzogennych, tj. argininy, leucyny, waliny, fenyloalaniny, lizyny, izoleucyny, treoniny, metioniny i histydyny, które nie są samoistnie syntetyzowane przez organizm człowieka i muszą być dostarczone wraz z dietą. Dodatkowo pod względem żywieniowym maca dostarcza 150 mg wapnia, 17 mg żelaza, 19 mg sodu, 6 mg miedzi i ok. 4 mg cynku w 100 g suchej masy.
Działanie korzenia maca
Właściwości prozdrowotne determinowane są obecnością składników biologicznie czynnych, tj. flawonoidów, antocyjanów, saponiny, garbników, prostaglandyny, steroli i alkaloidów. Udowodniono, że maca posiada zdolność usuwania wolnych rodników oraz hamowania produkcji nadtlenków, a tym samym wykazuje działanie prewencyjne podczas stresu oksydacyjnego. Zdolności antynowotworowe, poparte są obecnością flawonoidów i flawonolignanów, których działanie jest wysoce przeciwzapalne i chemoprewencyjne. Kolejne korzyści spożycia macy, odnoszą się do poprawy potencji i płodności – wspomaga ona funkcjonowanie układu płciowego. Zaobserwowano tutaj, że najkorzystniejszy wpływ na ten układ ma maca czarna lub żółta. Do kluczowych właściwości korzenia macy należy także wpływ na wzrost gęstości kości, niezwykle pomocny w czasie profilaktyki i leczenia osteoporozy.
Inne korzyści korzenia maca
Wśród wielu korzyści ze spożywania korzenia maca należy wymienić również fakt, że jest on naturalnie występującym anabolikiem (zwiększa masę mięśniową), przez co bywa chętnie stosowany przez sportowców i kulturystów. Pomaga również łagodzić objawy okresu przekwitania – skutecznie eliminuje uderzenia gorąca, dokuczające kobietom w czasie menopauzy. Wzmacnia też układ odpornościowy, pomaga w zachowaniu prawidłowego widzenia oraz polepsza funkcjonowanie gruczołu tarczycy.
Dawkowanie
Spożycie macy nie wiąże się ze skutkami ubocznymi, dlatego warto włączyć ją do własnej diety. Dzienna dawka to jedynie 1 do 2 łyżeczek macy w proszku. Korzeń maca świetnie wzbogaca smak potraw mlecznych, np. owsianki, ze względu na słodkawy smak z pikantniejszą nutą.
Gdzie możemy kupić macę?
Macę w różnej postaci możemy kupić w aptece, sklepach zielarskich i ekosklepach. Jej cena to ok. 15 zł za 100 g, w pełni adekwatna do korzyści, jakie niesie za sobą jej spożycie.
Małgorzata Cyran
___________________________REKLAMA
___________________________________