Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaArtykuły spożywcze

Kolorowy pierwiastek – chrom

Czy chrom pomaga w odchudzaniu?

Data publikacji: 20 marca 2018, 09:00
O chromie bardzo często słyszymy w kontekście walki z nadwagą i spalania zbędnej tkanki tłuszczowej. Czy w rzeczywistości ten pierwiastek chemiczny pomaga zrzucić dodatkowe kilogramy? Jak niedobór chromu może wpłynąć na nasze zdrowie? Które produkty zawierają ten mikroelement?

Spis treści:

Czy chrom jest zdrowy?

Chrom (Cr, łac. chromium) to pierwiastek chemiczny odkryty w 1797 roku przez Louisa Nicolasa Vauquelina, francuskiego profesora chemii. Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa chrṓma, które oznacza barwę – chrom w trakcie procesu utleniania tworzy liczne związki, które mają różne kolory. Badania nad wpływem chromu na nasze zdrowie zaczęto prowadzić stosunkowo niedawno, bo około pół wieku temu. Obecnie mamy pewność, że ten mikroelement odgrywa niezwykle istotną rolę w naszym organizmie, choć potrzebujemy go w bardzo niewielkiej ilości. Przede wszystkim chrom reguluje stężenie glukozy we krwi, której nadmiar może prowadzić do uszkodzenia wzroku, niewydolności nerek, a nawet do cukrzycy typu 2, określanej jako cichy zabójca. Ze względu na swoje właściwości chrom jest stosowany w leczeniu hipoglikemii, cukrzycy oraz w stanach zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.

Chrom równoważy również poziom cholesterolu HDL (tzw. dobrego) i LDL (tzw. złego). Ten drugi kumuluje się w naczyniach krwionośnych, wywołując m.in. zawały mięśnia sercowego i udary mózgu. Pamiętajmy jednak, żeby decyzję o suplementacji tego mikroelementu podjąć po konsultacji z lekarzem.

Czy chrom pomaga w odchudzaniu?

O znacznym, nierzadko cudownym, wpływie chromu na spadek wagi słyszymy w wielu reklamach. W rzeczywistości chrom, poprzez regulację poziomu cukru we krwi, znacznie zmniejsza napady wilczego głodu i łaknienie. Przyspiesza też metabolizm. Traktujmy zatem chrom jako naszego sprzymierzeńca w walce z nadwagą, a nie środek, który – bez odpowiedniej diety i aktywności fizycznej – rozwiąże za nas ten problem.

Chrom a osteoporoza

Regularne przyjmowanie chromu w formie tabletek ogranicza wydalanie wapnia wraz z moczem, dlatego uważa się, że pierwiastek ten może zapobiegać osteoporozie u kobiet po menopauzie.

Niedobór chromu

Właściwie zbilansowana dieta powinna dostarczyć nam odpowiednią dawkę chromu – dla dorosłego człowieka wynosi ona 0,05-0,2 mg dziennie. Chroniczne zmęczenie, drażliwość, częste bóle głowy oraz wzmożony apetyt na słodycze mogą świadczyć o tym, że nasz organizm „upomina się” o ten mikroelement. Warto mieć na uwadze, że częstsza niż dotychczas ochota na słodkości oraz powracające napady głodu mogą być wywołane stresem – wówczas nawet przyjmowanie chromu w tabletach nie będzie skuteczne. Niedobór chromu zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę czy groźne choroby układu krążenia, np. miażdżycę. Najlepiej wybierać produkty naturalnie bogate w chrom organiczny, czyli drożdże, pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso wieprzowe, owoce morza (głównie krewetki, małże, ostrygi), a także orzechy (brazylijskie i włoskie). Pierwiastek ten znajdziemy też w owocach i warzywach – jabłkach, bananach, szpinaku, brokułach czy karczochach.

Nadmiar chromu

Jeśli na co dzień spożywamy produkty zawierające chrom organiczny, czyli ten z produktów żywieniowych, to nie grozi nam przedawkowanie tego mikroelementu. Ryzyko to pojawia się wyłącznie w przypadku systematycznego zażywania w zbyt dużych dawkach suplementów. Wówczas organizm gorzej przyswaja żelazo i cynk, a produkcja insuliny może zostać zaburzona.

Chrom – tabletki

O suplementowaniu chromu należy porozmawiać z lekarzem. Przeważnie zaleca się ją osobom uprawiającym intensywnie sport, pracującym ciężko fizycznie oraz tym, którzy chcą zredukować tkankę tłuszczową. Na rynku dostępne są preparaty z chromem i innymi składnikami, np. witaminami z grupy B, drożdżami, błonnikiem czy wyciągiem z zielonej herbaty, oraz te zawierające głównie sam chrom. Pamiętajmy, że wchłanianie chromu polepsza witamina C, a pogarsza je nadmierne spożywanie cukrów prostych, które znajdują się m.in. w słodkich napojach, wodach smakowych czy łakociach.

Katarzyna Chromińska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót
Przeczytaj również