Jak grillować, żeby nie zaszkodzić naszej wątrobie?
Przepis na zdrowe i bezpieczne grillowanie
Pierwszy krok – higiena
Nie myśl tylko o tym, co jesz. Równie ważne jest bezpieczne – czyli przede wszystkim higieniczne – przygotowywanie posiłków. Umyte ręce przed rozpoczęciem grillowania to absolutny obowiązek. Pamiętaj, że grill to przyjemność zarezerwowana przede wszystkim na letnie dni i najczęściej organizuje się go na zewnątrz. To nie wymówka! O wodzie do przemycia rąk można pomyśleć znacznie wcześniej i zabrać ją ze sobą w plastikowej butelce.
Jaki sprzęt?
Najchętniej korzystamy z grillów węglowych, aczkolwiek to elektryczne można uznać za najbezpieczniejsze. Są nieco droższe, jednak przygotujemy na nich każdy typ mięsa, a wszystkie potencjalne związki rakotwórcze zostają wyeliminowane. Przed zakupem grilla, niezależnie od jego rodzaju, należy sprawdzić czy posiada certyfikat bezpieczeństwa.
Dopieczone mięso i obowiązkowe tacki
Korzystajmy z papierowych tacek i folii aluminiowej. Plastik po podgrzaniu może bowiem uwalniać szkodliwe toksyny. Samo mięso przed zjedzeniem powinno być dobrze dopieczone. Czasami sięgamy po nie zbyt wcześnie, co nie jest dobre dla organizmu – niedopieczone mięso może być siedliskiem niebezpiecznych dla zdrowia bakterii. Chociaż skórka wygląda naprawdę smakowicie, zawiera jednak sporo tłuszczu. Dlatego lepiej rozkoszować się mięsem bez niej – to znacznie zdrowsze.
Co grillować?
A co wrzucać do sklepowego koszyka? Kiełbasa i karkówka królują na polskim ruszcie, jednak lepszym wyborem będą ryby i chude mięsa. Mają o wiele mniej kalorii, a odpowiednio przyrządzone i doprawione smakują równie wybornie. Przyprawy to coś, czego nie powinniśmy się bać. Zioła, takie jak gorczyca, goździki lub oregano, będą bardzo dobrym dodatkiem. Stosować warto również marynaty – sprawiają, że smak mięsa jest głębszy. Grillowane potrawy są niestety bardzo tłuste, więc popijaj je orzeźwiającą wodą zamiast zimnym piwem lub innym napojem z procentami. Ograniczysz w ten sposób liczbę dostarczanych organizmowi kalorii.
Grillowanie – raz na jakiś czas – nie musi być szkodliwe dla naszej wątroby. Wystarczy robić to z głową i... czystymi rękami. Powodzenia!
Katarzyna Cicha
___________________________REKLAMA
___________________________________