Jak grillować, żeby nie zaszkodzić naszej wątrobie?
Przepis na zdrowe i bezpieczne grillowanie
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/kuchnia/jak-grillowac-zeby-nie-zaszkodz/MTE3MHg2OTg,szaszlyki_na_grillu_bezpieczne_zdrowe_grillowanie.jpg)
Pierwszy krok – higiena
Nie myśl tylko o tym, co jesz. Równie ważne jest bezpieczne – czyli przede wszystkim higieniczne – przygotowywanie posiłków. Umyte ręce przed rozpoczęciem grillowania to absolutny obowiązek. Pamiętaj, że grill to przyjemność zarezerwowana przede wszystkim na letnie dni i najczęściej organizuje się go na zewnątrz. To nie wymówka! O wodzie do przemycia rąk można pomyśleć znacznie wcześniej i zabrać ją ze sobą w plastikowej butelce.
Jaki sprzęt?
Najchętniej korzystamy z grillów węglowych, aczkolwiek to elektryczne można uznać za najbezpieczniejsze. Są nieco droższe, jednak przygotujemy na nich każdy typ mięsa, a wszystkie potencjalne związki rakotwórcze zostają wyeliminowane. Przed zakupem grilla, niezależnie od jego rodzaju, należy sprawdzić czy posiada certyfikat bezpieczeństwa.
Dopieczone mięso i obowiązkowe tacki
Korzystajmy z papierowych tacek i folii aluminiowej. Plastik po podgrzaniu może bowiem uwalniać szkodliwe toksyny. Samo mięso przed zjedzeniem powinno być dobrze dopieczone. Czasami sięgamy po nie zbyt wcześnie, co nie jest dobre dla organizmu – niedopieczone mięso może być siedliskiem niebezpiecznych dla zdrowia bakterii. Chociaż skórka wygląda naprawdę smakowicie, zawiera jednak sporo tłuszczu. Dlatego lepiej rozkoszować się mięsem bez niej – to znacznie zdrowsze.
Co grillować?
A co wrzucać do sklepowego koszyka? Kiełbasa i karkówka królują na polskim ruszcie, jednak lepszym wyborem będą ryby i chude mięsa. Mają o wiele mniej kalorii, a odpowiednio przyrządzone i doprawione smakują równie wybornie. Przyprawy to coś, czego nie powinniśmy się bać. Zioła, takie jak gorczyca, goździki lub oregano, będą bardzo dobrym dodatkiem. Stosować warto również marynaty – sprawiają, że smak mięsa jest głębszy. Grillowane potrawy są niestety bardzo tłuste, więc popijaj je orzeźwiającą wodą zamiast zimnym piwem lub innym napojem z procentami. Ograniczysz w ten sposób liczbę dostarczanych organizmowi kalorii.
Grillowanie – raz na jakiś czas – nie musi być szkodliwe dla naszej wątroby. Wystarczy robić to z głową i... czystymi rękami. Powodzenia!
Katarzyna Cicha
___________________________REKLAMA
___________________________________
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/rodzaje-diet/najlepsza-dieta-odchudzajaca--o/NDgweDMwMiFjcm9w,najlepsza-dieta-odchudzajaca-jaka-dieta-najlepsza.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/warzywa-i-owoce/najwazniejsze-zielone-warzywa-k/NDgweDMwMiFjcm9w,zielone-warzywa-lista-jakie-warzywa-jesc.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/grzyby--skarby-jesieni/NDgweDMwMiFjcm9w,grzyby-jadalne-grzyby-w-occie.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/miod--zdrowotny-dar-z-ula/NDgweDMwMiFjcm9w,miody-wlasciwosci-miodu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/aloes--dobrodziejstwo-soczystyc/NDgweDMwMiFjcm9w,aloes-do-picia-zel-aloesowy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/sekrety-owocow-morza/NDgweDMwMiFjcm9w,kalmary-przepisy-ryby-przepisy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/nawyki-zywieniowe/jak-pic-by-sie-napic/NDgweDMwMiFjcm9w,nawadnianie-organizmu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/kilka-slow-o-soku-z-brzozy/NDgweDMwMiFjcm9w,sok-brzozowy-sok-z-brzozy-cena.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/mleko-sojowe--alternatywa-dla-m/NDgweDMwMiFjcm9w,mleko-sojowe-wlasciwosci-produkty-sojowe.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/tofu-na-zdrowie/NDgweDMwMiFjcm9w,tofu-przepisy-ser-co-to-jest.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/zdrowie/narzady-wewnetrzne/czego-objawem-moze-byc-krwiomocz/NDgweDMwMiFjcm9w,krew-w-moczu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/kombucza--siegnij-po-zdrowie/NDgweDMwMiFjcm9w,butelki_z_kombucza_z_owocami_kombucha.jpg)