Jajka – czy warto je jeść?
Właściwości jajka – czy jajka są zdrowe, czyli niezwykła wartość odżywcza jajka w codziennej diecie
![Wartość odżywcza jajka – czy jajka są zdrowe – rodzinazdrowia.pl](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/jajka---czy-warto-je-jesc/MTE3MHg2OTg,wlasciwosci-jajka.jpg)
Prawda i mit – wartość odżywcza jajka a cholesterol
Najpoważniejszym zarzutem kierowanym w stronę jajek jest posądzanie ich o podwyższanie cholesterolu. Przez długie lata, czy to jajka na miękko, czy na twardo, nie były polecane podczas walki z tym problemem, jednak to się zmienia. Kilka jajek w tygodniu nie stanowi zagrożenia podwyższeniem cholesterolu, ponieważ w samym jaju nie ma go aż tak dużo, żeby zaszkodził ludzkiemu organizmowi. Co więcej, coraz częściej zaznacza się, że jajko kurze może mieć istotny wkład w walce z wysokim cholesterolem, a to ze względu na znajdującą się w nim lecytynę, która rozbija tłuszcze i cholesterol, nie pozwalając mu na przywieranie do ścianek żył.
Ciągły dylemat – czy jajka są zdrowe?
Jajka kurze są niezastąpionym źródłem białka oraz aminokwasów egzogennych. Takie aminokwasy nie są wytwarzane w organizmie i trzeba dostarczać je wraz z pokarmem, zwłaszcza że są niezbędne do zachodzących w ciele procesów. Jednocześnie białko w jajku uznawane jest przez WHO za najbardziej wartościowe z istniejących, doskonale spełniające zapotrzebowanie człowieka na ten składnik. Jest ono istotnym elementem budowania masy mięśniowej, koniecznym do regeneracji mięśni oraz odpowiedniego działania układu nerwowego. Z powodu tych właściwości, nie powinno się radykalnie wykluczać jajek z diety, a jedynie dostosować ich ilość do swojego stanu zdrowia.
Najcenniejsze właściwości jajka
Poza zawartością białka i aminokwasów, jajka mają również inne pozytywne właściwości. Są bardzo sycące, co czyni z nich doskonały składnik diety odchudzającej. Zapewniają energię na dłuższy czas – jedno jajko kurze zjedzone na śniadanie pozwala ograniczyć apetyt aż do obiadu. Co więcej, białko w jajku to nie jedyny zdrowy element. Istotna jest również luteina, będąca składnikiem ochronnym dla mięśni wokół oczu, dla wzroku oraz dla wszystkich narządów wewnętrznych.
Warto więc zapomnieć o ostrzeżeniach dotyczących spożywania jajek, które powtarzano 30 lat temu. Dziś odzyskały one w końcu dobre imię i warto korzystać z ich cennych wartości odżywczych.
Karolina Skrzek
___________________________REKLAMA
___________________________________
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/miod--zdrowotny-dar-z-ula/NDgweDMwMiFjcm9w,miody-wlasciwosci-miodu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/aloes--dobrodziejstwo-soczystyc/NDgweDMwMiFjcm9w,aloes-do-picia-zel-aloesowy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/sekrety-owocow-morza/NDgweDMwMiFjcm9w,kalmary-przepisy-ryby-przepisy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/nawyki-zywieniowe/jak-pic-by-sie-napic/NDgweDMwMiFjcm9w,nawadnianie-organizmu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/kilka-slow-o-soku-z-brzozy/NDgweDMwMiFjcm9w,sok-brzozowy-sok-z-brzozy-cena.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/mleko-sojowe--alternatywa-dla-m/NDgweDMwMiFjcm9w,mleko-sojowe-wlasciwosci-produkty-sojowe.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/tofu-na-zdrowie/NDgweDMwMiFjcm9w,tofu-przepisy-ser-co-to-jest.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/sport/forma-i-zdrowie/jakie-cwiczenia-wolno-a-jakich/NDgweDMwMiFjcm9w,matka_unosi_dziecko_na_zgietych_nogach_sport_cesarskie_ciecie.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/rodzina/wychowanie/najczestsze-klamstwa-ktore-powt/NDgweDMwMiFjcm9w,psychologia-klamstwa.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/sport/rodzaje-treningow/na-rowerach-w-rytm-muzyki.-indoo/NDgweDMwMiFjcm9w,indoor-cycling.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/rodzina/szkola/szybkie-i-popularne-metody-nauki/NDgweDMwMiFjcm9w,reka_z_powitaniami_nauka_jezykow.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/sport/forma-i-zdrowie/czym-jest-i-czemu-sluzy-test-fms/NDgweDMwMiFjcm9w,dziewczyna_czuje_bol_z_powodu_slabego_rozciagniecia_test_fms.jpg)