Domowe przetwory z pigwy
Sprawdzone przepisy na przetwory do Twojej spiżarni!
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/warzywa-i-owoce/domowe-przetwory-z-pigwy/MTE3MHg2OTg,syrop_z_pigwy_domowe_przetwory_z_pigwy.jpg)
Spis treści:
- Właściwości odżywcze i lecznicze pigwy
- Przepisy na przetwory z pigwy na zimę
- DŻEM Z PIGWY
- GALARETKA Z PIGWY
- Przetwory z pigwy do herbaty
- SOK Z PIGWY
- A może… NALEWKA Z PIGWY
- MARYNOWANE PRZETWORY Z PIGWY
Właściwości odżywcze i lecznicze pigwy
Owoce pigwy charakteryzują się wysoką zawartością związków bioaktywnych, wywodzących się z grupy flawan-3-oli, tj. spolimeryzowane procyjanidyny, dzięki którym stanowią silny potencjał przeciwutleniający, mający znaczenie np. w profilaktyce nowotworów. W związku z powyższym udowodniono także, że zapobiegają miażdżycy i innym chorobom sercowo-naczyniowym. Dodatkowo owoce pigwy posiadają wysoką zawartość kwasu neochlorogenowego, który jest istotny w zwalczaniu wolnych rodników w naszym organizmie. Z kolei pod względem wartości odżywczej pigwa należy do owoców bogatych w witaminę C, witaminy z gr. B, wapń, potas, żelazo i magnez, stanowiące niezbędne składniki do funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto owoce pigwy wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i bakteriostatyczne.
Przepisy na przetwory z pigwy na zimę
DŻEM Z PIGWY
Składniki: 2,5 kg owoców, cukier żelujący, 1 kg cukru
Przygotowanie: Owoce pigwy kolejno umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Następnie w garnku zasypać je cukrem i cukrem żelującym. Tak przygotowane owoce doprowadzić do wrzenia na silnym ogniu, a następnie podgotować na mniejszym ogniu przez ok. 15-20 minut. Powstałym w ten sposób dżemem napełnić uprzednio przygotowane słoiki i ustawić odwrócone dnem do góry, do momentu wystudzenia.
GALARETKA Z PIGWY
Składniki: 2,5 kg owoców, 750 g cukru, 3 l wody źródlanej
Przygotowanie: Owoce umyć, pokroić w drobną kosteczkę w całości. Następnie przełożyć je do garnka, zalać 3 l zimnej wody i gotować do miękkości ok. 30-35 minut. Po tym czasie wywar przecedzić, dodać 750 g cukru i podgotować do uzyskania gęstej konsystencji. Gotową galaretkę przelać do szczelnie zamkniętych słoików.
Czytaj więcej w temacie: Mango, czyli owoc bogów
Przetwory z pigwy do herbaty
SOK Z PIGWY
Składniki: 1,5- 2 kg pigwy, cukier (według uznania).
Przygotowanie: Bardzo dojrzałe owoce umyć, pokroić i wycisnąć w prasce sok, który następnie należy odwirować w sokowirówce. Uzyskany sok przecedzić i dosłodzić według uznania. Sok najlepiej przelać do słoików z ciemnego szkła i pasteryzować ok. 8 minut. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Czytaj więcej w temacie: Dlaczego warto jeść warzywa i owoce sezonowe?
A może… NALEWKA Z PIGWY
Składniki: 1,5 l wódki, 1,5 kg pigwy, 750 g cukru
Przygotowanie: Owoce pigwy umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Tak przygotowane wstępnie owoce włożyć do naczynia i zasypać cukrem. Pozostawiamy je na ok. 2-3 dni, po czym zalewamy wódką, zamykamy i odstawiamy na min. 4 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słoikiem, a po upływie wskazanego terminu odcedzamy i przelewamy do butelek.
Czytaj więcej w temacie: Przetwory z jarzębiny
MARYNOWANE PRZETWORY Z PIGWY
Składniki: 1 kg owoców, 40 ml octu, 300 g cukru, 500 ml wody, przyprawy: goździki, ziele angielskie, cynamon, pieprz
Przygotowanie: Owoce pigwy umyć, ugotować do miękkości w wodzie. Następnie owoce odcedzić, wystudzić i ułożyć w słoikach. Z pozostałych składników (ocet, woda, cukier i przyprawy) przygotować zalewę, którą zalewamy owoce. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy 12-15 minut w temp. 90°C.
Małgorzata Cyran
___________________________REKLAMA
___________________________________
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/miod--zdrowotny-dar-z-ula/NDgweDMwMiFjcm9w,miody-wlasciwosci-miodu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/aloes--dobrodziejstwo-soczystyc/NDgweDMwMiFjcm9w,aloes-do-picia-zel-aloesowy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/sekrety-owocow-morza/NDgweDMwMiFjcm9w,kalmary-przepisy-ryby-przepisy.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/nawyki-zywieniowe/jak-pic-by-sie-napic/NDgweDMwMiFjcm9w,nawadnianie-organizmu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/zdrowa-zywnosc/kilka-slow-o-soku-z-brzozy/NDgweDMwMiFjcm9w,sok-brzozowy-sok-z-brzozy-cena.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/mleko-sojowe--alternatywa-dla-m/NDgweDMwMiFjcm9w,mleko-sojowe-wlasciwosci-produkty-sojowe.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/dieta/produkty-i-wartosci-odzywcze/tofu-na-zdrowie/NDgweDMwMiFjcm9w,tofu-przepisy-ser-co-to-jest.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/rodzina/wychowanie/czym-jest-dla-ciebie-twoj-dom/NDgweDMwMiFjcm9w,rodzina_na_kanapie_nasz_dom_nasza_twierdza.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/uroda/kosmetyki/zrob-peelingi-z-produktow-ktore/NDgweDMwMiFjcm9w,kobieta_z_nalozonym_peelingiem_peeling_ktory_mozna_zrobic_samemu.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/zdrowie/glowa/diastema-czyli-przerwa-miedzy-z/NDgweDMwMiFjcm9w,kobieta_otwietra_butelke_zebami_diastema_2.png)
![](/Data/Thumbs/_public/NDgweDMwMiFjcm9w,shutterstock_1918309907.jpg)
![](/Data/Thumbs/_public/NDgweDMwMiFjcm9w,adobestock_69863208.jpeg)