Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaWarzywa i owoce

Dlaczego warto sięgać po cebulę?

Nieocenione i uniwersalne warzywo, które warto włączyć do codziennej diety!

Data publikacji: 16 października 2018, 09:30
Cebula to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które możemy dodać praktycznie do każdego dania. Wzbogaci je swoim smakiem, a także aromatem. Dodatkowo może być dodatkiem do kanapki, a także składnikiem syropu, który wyleczy nas z przeziębienia. Wiele zastosowań cebuli udowadnia, że powinna ona znaleźć się w jadłospisie każdego z nas.

Spis treści:

Zapewne wielu z nas pamięta z dzieciństwa przygotowywany przez babcię lub rodziców syrop z cebuli, który nie należał do najsmaczniejszych, jednak w skuteczności leczenia przeziębień nie miał sobie równych. Szybko stawiał każdego na nogi. Zawdzięczamy to zawartym w cebuli substancjom bakteriobójczym, a także witaminie C, która likwiduje drobnoustroje chorobotwórcze, a także wspomaga naszą odporność. Co więcej, to nie jej jedyne zalety. Uważa się, że cebula jest skutecznym lekarstwem na kaca, pomaga również pozbyć się wrzodów, a także wspomaga leczenie blizn, w tym rozstępów.

Czy smażona cebula jest tak samo zdrowa jak surowa?

Okazuje się, że witamina C, która jest zawarta w cebuli, wykazuje dużą wrażliwość na wysoką temperaturę. Niestety oznacza to, że podczas smażenia cebula traci wiele swoich zdrowotnych właściwości. Dlatego najzdrowsze jest jedzenie surowej cebuli. Możemy również przygotować z niej sok, który dostarczy nam pełen zestaw wartości odżywczych. Surowej cebuli nie powinny jednak spożywać osoby borykające się z problemami żołądkowymi, ponieważ cebula jest warzywem ciężkostrawnym. Dla takich osób odpowiednie będzie spożywanie szczypiorku – czyli zielonej części cebuli. Szczypiorek ma nawet dwa razy więcej witaminy C niż sama cebula! Zapewne wiele osób, które nie są w stanie zjeść surowej cebuli, zadaje sobie pytanie, czy duszona cebula jest zdrowa. Okazuje się, że cebula duszona w wodzie również nie traci swoich właściwości prozdrowotnych. Poprawia metabolizm, przyspieszając trawienie, a także zapobiega uciążliwym zaparciom. Jest również wskazana dla osób cierpiących na dolegliwości ze strony wątroby. W tej postaci może być również stosowana jako kuracja po antybiotykoterapii, ponieważ ma działanie grzybobójcze.

Ile kalorii ma cebula?

Surowa cebula nie jest kaloryczna. W 100 gramach znajduje się około 40 kcal. Jeśli jednak usmażymy cebulę o tej samej wadze, będzie ona miała już około 130 kcal. Ze względu na niską kaloryczność w postaci surowej może być składnikiem diety odchudzającej lub prozdrowotnej. Z uwagi na ogromną ilość składników odżywczych, a także niską zawartość tłuszczu może być dodatkiem do wielu dań, które tylko zyskają na jej obecności.

Cebula w służbie urody

Oprócz właściwości zdrowotnych, cebula ma również zbawienny wpływ na nasz wygląd. Sok z cebuli na włosy to skuteczny sposób, aby nadać im blask, wzmocnić je, a także zagęścić. Wystarczy przygotować wcierkę z soku z cebuli i systematycznie nakładać ją na włosy. Dzięki niej staną się silniejsze, a także będą szybciej rosnąć. Stosowanie soku z cebuli na włosy poprawi nie tylko ich kondycję, ale także zwiększy ich ilość oraz objętość. Wykonanie wcierki do włosów z soku z cebuli to nic trudnego. Potrzebujemy jedną obraną cebulę, którą następnie kroimy na kawałki i miksujemy za pomocą sokowirówki lub blendera. W przypadku braku tego typu sprzętów możemy zetrzeć cebulę na tarce. Gotowy sok lub miąższ nakładamy na włosy od razu po przygotowaniu. Wówczas osiągniemy najlepsze efekty. Miksturę należy wmasować we włosy, dzięki temu pobudzamy krążenie skóry głowy. Masaż nie powinien być krótszy niż około 10 minut, natomiast mieszankę pozostawiamy na włosach przez kolejne 20 minut. Następnie włosy spłukujemy i myjemy łagodnym szamponem. Ze względu na dość intensywny zapach nie zaleca się wykonywania tego zabiegu przed ważną uroczystością.

Beata Kubiś

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót