Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaRodzaje diet

Co jeść, żeby gubić kilogramy? Czym są produkty strukturalne?

Na czym polega dieta strukturalna? Przedstawiamy przepisy na koktajle diety strukturalnej

Data publikacji: 13 sierpnia 2016, 07:00
Można śmiało stwierdzić, że zapanowała moda na zdrowy i aktywny tryb życia. Staramy się regularnie ćwiczyć i przykładamy coraz większą uwagę do tego, co znajduje się na naszych talerzach. Jedną z nowości na rynku diet, która pozwala osiągnąć wymarzoną sylwetkę, jest dieta strukturalna. Co dokładnie oznacza?
Co to jest dieta strukturalna - rodzinazdrowia.pl

Co to jest dieta strukturalna?

Jest to dieta oparta na produktach spożywczych z jak najwyższą zawartością składników odżywczych (witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy), a równocześnie o jak najmniejszej ilości kalorii. Przodują w niej zatem wybrane produkty zbożowe (kasza gryczana, zarodki pszenne, otręby), źródła białka roślinnego (np. fasola, groch), niezbędne tłuszcze (olej rzepakowy, lniany), orzechy i pestki dyni, niewielka ilość ryb i chudego mięsa.

Przykłady najbardziej wartościowych produktów to:

  • kasza gryczana,
  • płatki owsiane,
  • zarodki pszenne,
  • czarne jagody,
  • wiśnie,
  • soczewica,
  • czosnek,
  • kapusta,
  • nasiona słonecznika,
  • siemię lniane,
  • pestki dyni,
  • zielona herbata.

Na czym polega dieta strukturalna?

Założenia diety strukturalnej oparte są na zasadzie minimalizacji kaloryczności posiłków. Dzięki specjalnie wyselekcjonowanym produktom przyspiesza ona metabolizm. Oprócz tego, dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, dieta ta jest zalecana w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, np. miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego czy nowotworów.

Dieta występuje przeważnie w kilku wariantach: 800 kcal, 1200 kcal czy 2000 kcal. Należy jednak być szczególnie ostrożnym z dostarczaniem organizmowi zbyt małej ilości kalorii, ponieważ może to doprowadzić do poważnych niedoborów składników pokarmowych, zwłaszcza u młodych osób.

Przepisy na koktajle zgodne z dietą strukturalną

Latem mamy dostęp do świeżych produktów, warto więc wykorzystać tę okazję do skomponowania koktajli zgodnych z dietą strukturalną. Zgodnie z zaleceniami diety, powinniśmy sięgać po nie przynajmniej raz dziennie. Są przepyszne, przynoszą orzeźwienie w czasie upałów, a przy tym mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Przepis 1: Koktajl wiśniowy z otrębami owsianymi – zapobiega zaparciom, łagodzi objawy menopauzy, obniża poziom cholesterolu.

Składniki:

  • 200 ml mleka sojowego
  • 100 g wiśni
  • łyżka otrąb owsianych
  • łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
  • łyżeczka melasy trzcinowej
  • łyżeczka skrzypu.

Przepis 2: Koktajl z bananem, awokado i siemieniem lnianym – obniża za wysokie ciśnienie krwi, wzmacnia serce i naczynia krwionośne.

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego (najlepiej 1,5%)
  • jeden dojrzały banan
  • połówka awokado
  • łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki zarodków pszennych
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Przepis 3: Koktajl z soku pomidorowego z tofu – obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, pobudza metabolizm.

Składniki:

  • 300 ml soku pomidorowego
  • 40 g tofu
  • łyżka siemienia lnianego
  • ząbek czosnku.

Smacznego!

Anna Jaworska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również
Wczytywanie odpowiedzi i komentarzy.