Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaZdrowieUkład odpornościowy

Bądź zdrowy jak ryba!

Data publikacji: 19 lutego 2024, 14:50
Chcemy być zdrowi! Na przekór pogodzie i krążącym wokół mikrobom stawiamy na odporność. Ta naturalna funkcja obronna organizmu pomaga przetrwać w zdrowiu najbardziej niekorzystne miesiące: styczeń, luty i marzec. By jednak ochrona ta była skuteczna, powinniśmy ją wspomóc.

Spis treści:

Obniżona odporność na przełomie zimy i wiosny

Luty i marzec nie mają dobrej prasy. Mimo że niekiedy „czuć wiosnę” w powietrzu, to właśnie w tym okresie jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje. Organizm jest wycieńczony zimą. Mamy małą ekspozycję na słońce i wynikający z tego deficyt witaminy D. Nasza dieta jest naturalnie pozbawiona wielu witamin i mikroelementów z powodu ograniczonej dostępności wielu świeżych owoców i warzyw. Niewiele się ruszamy, a jeżeli już to ograniczamy aktywność do sal treningowych czy basenów, gdzie dostęp do świeżego powietrza jest znikomy. Alerty smogowe i kapryśna, zmienna aura również nie zachęcają do ruchu na zewnątrz. Do tego na przełom stycznia i lutego tradycyjnie przypada szczyt sezonu zachorowalności na grypę.

Czym jest odporność?

Ogólnie ujmując, odporność jest wypadkową funkcji wielu komórek, narządów i mechanizmów organizmu, chroniącą nas przed chorobami, lub w przypadku zakażenia powodującą, że choroba ma łagodniejszy przebieg. Nasze komórki są wyposażone też w tzw. pamięć immunologiczną, dzięki której uodparniamy się na niektóre choroby infekcyjne. Układ odpornościowy to system kontroli infekcji przez organizm. Kiedy jest on w słabej formie, również działanie leków jest mniej skuteczne.

Co wpływa na odporność?

W różnych miejscach na świecie, te czynniki mogą się od siebie różnić. W naszej szerokości geograficznej w okresie jesienno-zimowym zmniejsza się nasłonecznienie. Priorytetem jest zatem zmniejszanie niedoboru witaminy D3. Wszystkim rekomenduje się jej uzupełnianie. Wysokość dawki dziennej uzależniona jest od wieku, a w przypadku dzieci też od okresu wzrastania. Ich ustalanie i ewentualne modyfikacje powinny być zawsze skonsultowane z lekarzem lub farmaceutą, zwłaszcza gdy leczymy się na choroby przewlekłe.

Najważniejsze są oczywiście witaminy i mikroelementy przyswajalne w diecie, jednak często zachodzi konieczność aplikacji witamin i suplementów w postaci preparatów farmakologicznych. Środki wspomagające odporność to przede wszystkim preparaty kwasów tłuszczowych, między innymi trany rybie, które również będą nam suplementować witaminę D3, kwasy tłuszczowe oraz witaminę A. Innymi preparatami pochodzącymi z olejów rybich są te zawierające alkiloglicerole, które wspomagają naturalną frakcję przeciwciał i stymulują odporność w naturalny sposób.

Styl życia a odporność

Nie należy lekceważyć wpływu stylu życia na nasz system immunologiczny. Podstawą jest dobry odpoczynek. I to w wielu postaciach. Zadbajmy o spacery, nieprzepracowywanie się oraz dobry sen. Przemęczony organizm jest zawsze podatniejszy na infekcje. Podobnie jak poddany przewlekłemu działaniu stresu.

Również nadwaga nie sprzyja naszej barierze ochronnej. Przerośnięta tkanka tłuszczowa jest źródłem uwolnienia cytokin prozapalnych. Jest tkanką bardzo czynną endokrynnie, uwalniającą wiele substancji, które z kolei zaburzają wiele procesów, m.in. wpływają negatywnie na barierę immunologiczną. Osoby borykające się z otyłością mają gorszą odporność, a na skutek pogarszania nawyków żywieniowych jeszcze ją obniżają.

Pamiętajmy zatem o zbilansowaniu diety, która powinna dostarczać określoną ilość pełnowartościowych białek, węglowodanów, zwłaszcza złożonych o niskim indeksie glikemicznym. Zadbajmy o odpowiednią dawkę błonnika, zdrowych tłuszczów, witamin, mikroelementów i fitoskładników

Udowodniono, że osoby z deficytem żywieniowym białka mają zaburzone funkcje immunologiczne. Organizm nie broni się przed infekcjami, częściej dochodzi do różnego rodzaju zakażenia czy przeziębienia. Źródłem białka są jaja, ryby, chude mięso, nabiał, nasiona roślin strączkowych.

Dlaczego rybie tłuszcze są ważne w diecie?

Kwasy omega-3 i omega-6 to najcenniejsze tłuszcze nienasycone. Naturalnie są dostępne w rybach, zwłaszcza morskich oraz w olejach roślinnych. Ryby najlepiej kupować z połowów, nie hodowlane, a także te świeże, nie mrożone.

Wygodną alternatywą dla ryb jest też rybi tłuszcz, czyli tran. Dla przykładu, ten zawierający olej z wątroby dorsza jest źródłem witamin A i D oraz kwasów tłuszczowych omega-3: EPA i DHA.

Witaminy D i A przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina A pomaga ponadto w utrzymaniu prawidłowego widzenia oraz zachowaniu zdrowej skóry. Witamina D odpowiada za prawidłowy poziom wapnia we krwi, zdrowie zębów i kości, a także sprawne funkcjonowanie mięśni.

Autor: Jakub Kurowski

 

 

Image by shurkin_son on Freepik

Image by Freepik

Powrót