7 zdrowych przekąsek – co zdrowo podjadać między posiłkami?
Przegryź coś na zdrowie
Data publikacji: 12 maja 2016, 11:45
Czy podjadanie między posiłkami jest właściwe? Jak najbardziej! Przekąska jednak powinna być nie tylko pyszna, ale i zdrowa.
Nawyki zdrowego jedzenia a podjadanie, czyli zdrowe przekąski
Założenia prawidłowego żywienia nakazują spożywać w ciągu dnia około 5 małych posiłków, regularnie, najlepiej co 3 godziny. Zaliczamy tu 3 główne posiłki – śniadanie, obiad i kolację oraz dwie przekąski. Bilansując dzienny jadłospis, przekąskę najlepiej zjeść po śniadaniu jako tzw. drugie śniadanie oraz przed lub po obiedzie, w zależności, o której planujemy go spożyć. Takie danie powinno dostarczać około 15% energii dziennego zapotrzebowania. Zatem, co właściwie możemy podjadać, żeby było zdrowo i pożywnie, a do tego szybko i prosto? Poniżej prezentujemy 7 zdrowych przekąsek:
- Suszone owoce (np. śliwki, mango czy jagody goji).
- Jogurt naturalny z pestkami dyni i słonecznika.
- Orzechy (ziemne, laskowe, włoskie).
- Świeże owoce lub warzywa (np. w formie owocowej sałatki).
- Ciasteczka z płatków owsianych (można dodać do nich także orzechy lub słonecznik).
- Twarożek z dodatkiem miodu.
- Wafle ryżowe (wybierajmy te z brązowego ryżu lub gryczane; zawierają więcej wartości odżywczych.
Smacznego!
Magdalena Matysiak-Płoszaj
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Przeczytaj również
___________________________REKLAMA
___________________________________
Polecane artykuły
Miód – zdrowotny dar z ula
Artykuły spożywcze
Aloes – dobrodziejstwo soczystych liści
Artykuły spożywcze
Sekrety owoców morza
Artykuły spożywcze
Jak pić, by się napić?
Nawyki żywieniowe
Kilka słów o soku z brzozy
Zdrowa żywność
Mleko sojowe – alternatywa dla mleka krowiego
Artykuły spożywcze
Tofu na zdrowie
Artykuły spożywcze
Jak rozsądnie pomagać dziecku przy odrabianiu lekcji?
Szkoła
Piękny uśmiech z aparatem
Jama ustna
Jak zainteresować dziecko nauką? Wskazówki dla rodziców
Szkoła
Zimowa pielęgnacja skóry naczyniowej
Twarz
Sok z malin – zdrowie zamknięte w słoiku
Artykuły spożywcze