Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

5 prostych i lekkich sałatek na co dzień!

Najlepsze przepisy na sałatki

Data publikacji: 10 maja 2018, 11:00
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Posiłki bogate w te kategorie produktów, zmniejszają częstotliwość wystąpienia udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego oraz nowotworów. W ciągu dnia powinniśmy dostarczyć minimum 400 g warzyw i owoców, z zasadniczą przewagą tych pierwszych. Pomóc nam w tym może przygotowanie prostych sałatek, które mogą stać się smaczną alternatywą na I i II śniadanie. Pamiętajmy, że każda dodatkowa porcja owoców i warzyw dostarczy nam prozdrowotnych składników, a co za tym idzie, ochroni nasz organizm przed szkodliwymi czynnikami.

Spis treści:

Najlepszy przepis na sałatkę z makaronem

Składniki: 100 g makaronu farfalle, małe opakowanie pomidorków koktajlowych (ok. 250 g), 100 g sera feta, 70 g zielonych lub czarnych oliwek (w zależności od preferencji), ¼ czerwonej cebuli, 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżeczka suszonego oregano i tymianku, sól.

Przygotowanie: Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. W między czasie myjemy pomidory i kroimy na połówki, a z kolei cebulę w talarki. Ugotowany makaron łączymy z oliwą z oliwek, dodajemy pomidorki, cebulę, oliwki oraz pokrojony uprzednio w drobą kosteczkę ser feta. Całość doprawiamy solą i ziołami.

Prosty przepis na pyszną sałatkę Cezar

Składniki: mix sałat, mała bagietka, 70 g sera żółtego, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtku naturalnego, sól, pieprz.

Przygotowanie: kroimy bagietkę w kostkę o szerokości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy starty ząbek czosnku i pokrojoną bagietkę. Obsmażamy do powstania grzanek. Łączymy składniki sosu (majonez, jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól pieprz). Do miski wsypujemy uprzednio umyty i odsączony mix sałat, starty ser żółty i posypujemy grzankami. Tak przygtowaną sałatkę polewamy sosem.

Czytaj więcej w temacie: Nie tylko jajecznica - pomysły na zdrowe śniadania z jajek

Zdrowa sałatka z rukolą

Składniki: 1 opakowanie rukoli, pierś z kurczaka, 1 pomarańcza, 1 granat, 60 g orzechów włoskich, sól, pieprz, 2 łyżki miodu i oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie: pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy z obu stron. Usmażonego kurczaka kroimy na plasterki. Obieramy i odpowiednio dzielimy pomarańczę i granat. Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy, układamy w przygotowanym naczyniu. Dodajemy owoce i kurczaka. Całość skraplamy winegretem (oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny, przyprawy) i posypujemy uprzednio uprażonymi orzechami włoskimi.

Łatwa sałatka na co dzień – Caprese

Składniki: 2 pomidory, mała mozzarella, liście świeżej bazyli, szczypta ziół prowansalskich, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie: Pomidory i mozarellę kroimy w plaserki, posypujemy przyprawami i świeżą bazylią, a na końcu skraplamy oliwą z oliwek.

Lekka sałatka z sałatą lodową, kiełkami i migdałami, idealna przy diecie odchudzającej

Składniki: ½ sałaty lodowej, 3 jajka, pęczek rzodkiewki, 70 g kiełków brokuła, 50 g płatków migdała, 150 g jogurtu greckiego, 3 łyżki siekanego koperku, sól, pieprz.

Przygotowanie: myjemy i kroimy w kosteczkę sałatę lodową i rzodkiewkę. Łączymy składniki sosu (jogurt grecki, koperek, sól pieprz). W miseczce układamy sałatę, dodajemy rzodkiewkę, kiełki, polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałów.

Czytaj więcej w temacie: Łatwe do przygotowania pasty kanapkowe

Małgorzata Cyran

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót