5 produktów, które zawierają sól, choć o tym nie wiedziałeś
Do tych produktów nie dodawaj soli!
Gdzie ukryła się sól?
Pieczywo – przeważnie sól stanowi 1,4 – 1,8 % składników (głównie w bułkach pszennych i bagietkach, odrobinę mniej soli zawierają strucle francuskie).
Wędliny - zawartość soli waha się w granicach 2 – 3 g/100 g.
Sery – szczególnie dojrzewające (żółte i topione) zawierają dużo soli, bo aż od 1,5 g/100 g do ponad 4,7 g/100 g produktu; najmniej mają sery twarogowe i homogenizowane (0,09 – 0,12 g/100 g).
Płatki śniadaniowe – najwięcej soli mają: płatki żytnie, płatki pszenne, płatki kukurydziane zwykłe i smakowe (1,6–3 g/100 g), najmniej płatki owsiane (0,05 g/100 g).
Ryby wędzone – zawierają aż 3 g/100 g produktu soli, nieco mniej mają konserwy rybne od 1,3 – 1,7 %.
Warto również zwrócić uwagę na skład soków warzywnych, gotowych sosów i warzyw w puszkach.
Małgorzata Otfinowska
___________________________REKLAMA
___________________________________