5 owoców, które warto jeść latem
Owocowe hity letniego sezonu
Data publikacji: 8 września 2016, 09:17
Truskawki, borówki, żurawina, winogrona, maliny to letnie owoce, które najlepiej smakują w szczytowym okresie dojrzewania. Nie wszyscy jednak wiedzą, że posiadają także właściwości lecznicze oraz mają pozytywny wpływ na urodę.
Smakowita lista
Owoce, po które warto sięgnąć latem - dla zdrowia!
- Czereśnie – zawierają dużą ilość potasu, a także witaminy z grupy A, B oraz witaminę C, przez co działają oczyszczająco oraz wspomagająco w leczeniu artretyzmu.
- Jagody – zawierają liczne substancje odżywcze na czele z witaminą C, garbnikami oraz solami mineralnymi. Witaminy C oraz z grupy B wzmacniają odporność organizmu, zapobiegając tym samym częstym przeziębieniom.
- Wiśnie – zawierają duże ilości pektyn, które pomagają obniżyć cholesterol i działają wspomagająco w wydalaniu toksyn z organizmu, wspierając przy tym funkcjonowanie wątroby i nerek.
- Śliwki – podobnie jak wiśnie są bogate w błonnik pochodzący z pektyn. Dzięki temu regulują trawienie, zapobiegają zaparciom i obniżają możliwość zachorowania na raka jelita grubego.
- Czarne porzeczki – są bardzo bogate w witaminę C oraz kwasy owocowe, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na budowanie i wspieranie odporności.
Sezonowe owoce w ich szczytowej formie, czyli w momencie dojrzewania, warto zamrozić. Mrożenie jest najlepszą metodą na długie przechowywanie i zachowanie cennych właściwości owoców – jak się okazuje, mrożone mogą być równie wartościowe, co świeże. A naszą zapobiegliwość z pewnością docenimy zimą!
Małgorzata Oftinowska
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Przeczytaj również
___________________________REKLAMA
___________________________________
Polecane artykuły
Najlepsza dieta odchudzająca – odkrywamy sekret
Rodzaje diet
Najważniejsze zielone warzywa, które warto włączyć do naszej diety
Warzywa i owoce
Dieta antynowotworowa, czyli produkty spożywcze sprzyjające walce z rakiem
Zdrowa żywność
Czy chleb chlebowi równy? Czyli jak nie pogubić się w wyborach
Artykuły spożywcze
Grzyby – skarby jesieni
Artykuły spożywcze
Miód – zdrowotny dar z ula
Artykuły spożywcze
Aloes – dobrodziejstwo soczystych liści
Artykuły spożywcze
Sekrety owoców morza
Artykuły spożywcze
Jak pić, by się napić?
Nawyki żywieniowe
Kilka słów o soku z brzozy
Zdrowa żywność
Mleko sojowe – alternatywa dla mleka krowiego
Artykuły spożywcze
Tofu na zdrowie
Artykuły spożywcze