Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaZdrowieUkład odpornościowy

Wzmocnij odporność dzieci jesienią

Data publikacji: 2 września 2025, 12:56
Jesień to czas wzmożonych infekcji u dzieci. Zmienna pogoda, kontakt z dużą liczba rówieśników oraz stres szkolny sprzyjają osłabieniu odporności.

Spis treści:

Co musisz wiedzieć o układzie odpornościowym dziecka?

Najczęstszymi czynnikami osłabiającymi odporność są:
• zmęczenie i brak snu
• niewłaściwa dieta, uboga w witaminy i mikroelementy
• mała aktywność fizyczna i brak ruchu na świeżym powietrzu
• długie przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach (szkoła, świetlica)
• stres szkolny

Jak ustrzec się infekcji?

Dziecko przebywając w grupie rówieśniczej jest narażone na kontakt z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Dbając o odporność i higienę (częste mycie rąk, unikanie kontaktu z chorymi) można zmniejszyć zachorowalność u dzieci, a w przypadku wystąpienia infekcji, złagodzić jej objawy. Pomocna jest odpowiednia profilaktyka i konsultowana z lekarzem suplementacja właściwymi preparatami.

Składniki wspierające odporność

Witamina C – chroni komórki układu odpornościowego przed stresem oksydacyjnym, dzięki czemu mogą one atakować i eliminować patogeny, wspiera produkcję interferonu tak ważnego w walce z wirusami, ułatwia wchłanianie żelaza, które również wpływa na odporność.

Rutyna – wspomaga działanie witaminy C, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. 

Cynk – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przeciwciał, wspomaga regenerację uszkodzonych przez patogeny nabłonków śluzowych – barier pierwszej linii obrony organizmu.

Witaminy B6 i B12 – pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.

Witaminy D i A – obecne m.in. w oleju z wątroby dorsza pomagają w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Witamina A wpływa dodatnio na zdrowie błon śluzowych, które są pierwszą linią obrony przed wirusami i bakteriami.

Kwasy omega-3 – redukują stany zapalne i wzmacniają układ nerwowy. Pamiętajmy, że organizm ludzki nie potrafi ich wyprodukować, zatem jego źródłem są produkty codziennej diety i suplementy.

Autor: Helena Wyrwas

Artykuł pochodzi z 31 numeru Magazynu Rodzina Zdrowia

 

Powrót

.

Poradnik Moje Pierwsze Przeziębienie
POBIERZ PORADNIK

.

Poradnik o wszawicy
KLIKNIJ, ABY POBRAĆ PORADNK

.

___________________________________

 

 

___________________________REKLAMA