Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaZdrowieUkład pokarmowy

Problemy z trawieniem

Data publikacji: 10 stycznia 2024, 12:59
Długie, zimowe wieczory i karnawał pora wprost idealna na spotkania z rodziną, znajomymi, na kolacjach czy domówkach. Większość z nas uwielbia jeść, a zima to czas, w którym na stołach zazwyczaj przeważają tłuste i ciężkostrawne potrawy. Problemy trawienne, związane najczęściej z niestrawnością, towarzyszą ludzkości od zarania. Jak sobie z nimi radzić?

Domowe sposoby na trawienie

Uczucie ciężkości, ból brzucha, kolka, nudności, odbijanie, zgaga, wzdęcia, zaparcia czy biegunki – na dolegliwości trawienne od czasu do czasu uskarża się każdy z nas. Problem ten pojawia się najczęściej już w trakcie lub po spożyciu obfitego, ciężkostrawnego posiłku.

Jak złagodzić nieprzyjemne objawy towarzyszące niestrawności? Zacznijmy od sposobu odżywania. W większości przypadków problemy z trawieniem są bowiem ściśle związane z tym, co i w jakich ilościach jemy. Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych oraz przejście na lekkostrawną dietę ma zatem kluczowe znaczenie w dbaniu o metabolizm i układ pokarmowy.

Nie przejadajmy się! Spożywanie 4-5 posiłków dziennie, w mniejszych porcjach, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs jedzenia odciąży nasz system trawienny. Do jadłospisu warto wprowadzić na stałe produkty bogate w błonnik oraz bakterie probiotyczne (fermentowane produkty mleczne i kiszonki), które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową. Istotne jest też odpowiednie nawodnienie organizmu (picie ok. 2 litrów wody dziennie) oraz unikanie napojów gazowanych, kawy, alkoholu i papierosów. O właściwie nawodnienie organizmu powinniśmy dbać  przez cały rok, nie tylko w okresie letnich upałów.

Bardzo ważny jest także codzienny ruch – regularna, umiarkowana aktywność fizyczna wspomaga proces trawienia, stymuluje perystaltykę jelit i ułatwia pozbycie się gazów.

To jednak rozwiązania długoterminowe. Gdy zaś na umiar w jedzeniu jest już zdecydowanie za późno, możemy skorzystać z ziołowych naparów, które wspomogą trawienie i przyniosą oczekiwaną ulgę.

Zioła na wsparcie układu pokarmowego

Zioła na niestrawność to doskonały sposób na dolegliwości żołądkowe, wynikające z przejedzenia i ciężkostrawnej diety. Stosowane regularnie w formie herbatek czy przypraw przyspieszą przemianę materii i nie dopuszczą do zalegania treści pokarmowej w jelitach.

  • Mięta pieprzowa – wspomaga naturalne procesy trawienne, wspiera prawidłowe funkcjonowanie żołądka i jelit, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, głównie żółci, wykazuje działanie wiatropędne i przeciwskurczowe na mięśnie przewodu pokarmowego, łagodzi odruchy wymiotne.
  • Rumianek – jest pomocny przy problemach związanych z niestrawnością i zaparciami oraz w łagodzeniu zakażeń przewodu pokarmowego, działa rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit, stymuluje wydzielanie żółci.

TIP: Herbatka z rumianku (1 płaska łyżeczka zioła zalana przegotowaną wodą na ok. 3-5 minut) zalecana jest po każdym ciężkostrawnym posiłku.

  • Melisa – poprawia trawienie, pobudza czynności żołądka i wydzielanie żółci, łagodzi kolkę, reguluje pracę jelit.
  • Szałwia – przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, wspiera trawienie, działa przeciwbiegunkowo.
  • Dziurawiec – wspiera trawienie, wpływa dobroczynnie na wątrobę, pracę żołądka i przemianę materii, przeciwdziała biegunkom, działa rozkurczająco.
  • Koper włoski – ma korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, wspiera procesy trawienne, pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego, pomaga w pozbyciu się uczucia pełności i wzdęcia.

TIP: Zaparzone nasiona kopru, pite w postaci przestudzonego napoju, to znane od pokoleń lekarstwo na niestrawność i bóle brzucha.

  • Kolendra – pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi gazowej w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu łagodzi wzdęcia
  • Karczoch – poprawia wydzielania soli żółciowych, wspiera procesy trawienia oraz prawidłowe funkcjonowanie wątroby, pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu.
  • Rozmaryn – wspiera trawienie, produkcję soków trawiennych oraz pracę wątroby, dróg żółciowych i jelit.
  • Kminek – wpływa korzystnie na wydzielanie soku żołądkowego, pobudza trawienie i działa wiatropędnie.

TIP: Po obfitym, ciężkostrawnym posiłku rozgryź kilka ziarenek kminku – pobudzi to wydzielanie soku żołądkowego i przyspieszy trawienie.

  • Kurkuma – wspiera proces trawienia i usuwania tłuszczów, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych.
  • Mniszek lekarski – wspiera prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wpływa na utrzymanie fizjologicznej równowagi pH żołądka, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci, działa moczopędnie.
  • Imbir – wspomaga procesy trawienne, zapobiega mdłościom, łagodzi bóle żołądkowe.

TIP: Herbatka z imbiru (1 łyżeczka startego korzenia imbiru zalana szklanką przegotowanej, gorącej wody i parzona ok. 5 minut) likwiduje problemy żołądkowe, m.in. zgagę i nudności.

  • Ostropest plamisty – wspiera regenerację wątroby i produkcję żółci, poprawia trawienie.
  • Morwa biała – wpływa korzystnie na metabolizm węglowodanów w organizmie, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukrów we krwi.

 

Produkty na trawienie z apteki

W aptekach dostępne są różnorodne preparaty wspomagające trawienie, występujące w postaci herbatek, tabletek, kapsułek, syropów czy kropli. Odpowiednio dobrane kompozycje składników są pomocne w przypadku dolegliwości takich jak: zaburzenia trawienia, uczucie pełności, bóle brzucha, kolki, wzdęcia czy nudności, występujących po spożyciu obfitych, ciężkostrawnych posiłków.

W składzie popularnych mieszanek ziół na niestrawność najczęściej spotykane są np.: karczoch, rozmaryn lekarski, mięta pieprzowa, koper włoski, kolendra, mniszek lekarski czy ostryż (kurkuma).

Na dysfunkcję układu pokarmowego polecany jest także węgiel aktywowany, który wspiera jego prawidłowe funkcjonowanie i wspomaga komfort trawienia. Niweluje wzdęcia i pomaga w usuwaniu toksyn. Wpływa także korzystnie na metabolizm lipidów oraz utrzymanie prawidłowej równowagi tłuszczów we krwi.

Możemy wybierać zarówno spośród leków, jak i suplementów diety. Warto jednak pamiętać, że leczenie od suplementacji odróżnia często nie sama substancja, ale jej dawka oraz schemat podawania. Należy więc, oczekując konkretnych efektów, stosować się do zaleceń lekarza lub informacji zawartych w ulotce. Zawsze warto też skonsultować problem z farmaceutą w aptece, który postara się dobrać najbardziej odpowiedni preparat.

Autor: Marta Nowacka

Image by stockking on Freepik Image by katemangostar on Freepik
Powrót