Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaZdrowieUkład oddechowy

Naturalnie na gardło

Co zrobić we wczesnym stadium, by zatrzymać infekcje?

Data publikacji: 18 lutego 2021, 15:22
Infekcje górnych dróg oddechowych potocznie zwane przeziębieniem to jedne z najczęstszych dolegliwości w okresie jesienno-zimowym. Większość z nich nie podlega leczeniu przyczynowemu, gdyż objawy przeziębienia często ustępują same po kilku dniach. Odpowiednim postępowaniem jest dbanie o swój chwilowo osłabiony organizm, co również jest w stanie zapobiec ewentualnym późnym powikłaniom.

Spis treści:

Najczęstszymi objawami przeziębienia są katar, kaszel i ból gardła. Dość często towarzyszą im również objawy ogólnoustrojowe takie jak ból głowy, mięśni, nadmierne uczucie zmęczenia i rozbicia. Powyższe symptomy wskazują na wirusową przyczynę infekcji, która występuje zdecydowanie częściej niż bakteryjna.

Warto tutaj też wspomnieć, że nie jesteśmy w stanie znacznie skrócić czasu trwania infekcji wirusowej. Nasz organizm potrzebuje czasu, aby poradzić sobie z wirusem. Wydolny układ odpornościowy jest w stanie poradzić sobie z przeziębieniem i tak naprawdę nie potrzebuje zbytniego wsparcia w postaci leków przeciwwirusowych. Poprzez działanie objawowe, możemy jedynie łagodzić skutki przeziębienia tak, by przejść przez ten, z reguły tygodniowy, czas trwania dolegliwości, w jak najmniej uciążliwie. Dodatkowo zadbajmy o wypoczynek, spokojny sen, regularne spożywanie wartościowych posiłków oraz wypijanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia.

Naturalne łagodzenie objawów przeziębienia, a w szczególności bólu gardła

Jeśli przeziębieniu nie towarzyszy nadmierny kaszel z odksztuszaniem produktywnej wydzieliny, nie występuje podwyższenie temperatury ciała powyżej 38 stopni Celsjusza oraz jeśli nasze węzły chłonne w okolicach szyi i pach nie są nadmiernie powiększone, a infekcja występuje u osób między 15. a 45. rokiem życia to podejrzewamy etiologię wirusową przeziębienia. W przeciwnym razie po dokładnym przebadaniu przez lekarza, może stwierdzić on infekcję bakteryjną górnych dróg oddechowych, zwłaszcza u dzieci między 3., a 14. rokiem życia. Wróćmy jednak do infekcji wirusowych, które możemy łagodzić przy użyciu preparatów na bazie ziół i wyciągów z roślin, np. porostu islandzkiego. We wczesnej fazie dolegliwości związanych z bólem gardła, dobrym pomysłem jest zastosowanie preparatów w formie spray’u, tabletek do ssania czy roztworów do płukania gardła. Zwróćmy uwagę na ich skład, warto żeby zawierały one takie składniki jak:

- porost islandzki nazywany także płucnicą islandzką, to grzyb współżyjący z glonami. Zawiera duże ilości śluzu, który ma za zadanie osłaniać błony śluzowe przede wszystkim górnych dróg oddechowych, ale także przewodu pokarmowego.

- tymianek, który posiada olejki eteryczne, flawonoidy, saponiny i garbniki, dzięki czemu ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i osłaniające błonę śluzową gardła. Warto stosować płukankę z tymianku, gdyż łagodzi on dolegliwości bólowe i dodatkowo nawilża gardło;

- ziele szałwii lekarskiej, ma ogromne właściwości odkażające błonę śluzowe gardła. Działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła;         

- rumianek pospolity to równie znakomite zioło, którego naparem możemy płukać obolałe gardło, posiada on dużą zawartość olejków eterycznych, związków kumarynowych działających przeciwbólowo, śluzowych, które koją podrażnione błony śluzowe oraz cholinę mającą działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz rozkurczające mięśnie gładkie;

- kora dębu, która posiada nieco inne działanie niż poprzednie zioła. Jej obecność w płukance daje działanie ściągające i dzięki temu hamuje namnażanie się wirusów poprzez dużą zwartość garbników i polifenoli;

- czosnek pospolity to prawdziwy król w zwalczaniu infekcji, potocznie nazywany naturalnym antybiotykiem. Posiada on nie tylko właściwości bakteriobójcze ale również dzięki zawartości allicyny działa przeciwwirusowo. Celem uśmierzenia bólu gardła warto przyrządzić leczniczy napój na bazie mleka z miodem, masłem i dwoma ząbkami czosnku. Pamiętajmy aby zagotowane mleko z masłem lekko wychłodzić przed dodaniem miodu i czosnku tak, aby pod wpływem wysokiej temperatury składniki te nie utraciły swoich leczniczych właściwości.

- miód, zwłaszcza lipowy uważany jest za żywność funkcjonalną, tak samo jak wspomniany wcześniej czosnek. Oznacza to, że spożycie takich produktów przynosi określone korzyści zdrowotne dla naszego organizmu. Miód posiada wiele cennych substancji. Posiada on właściwości napotne, szczególnie przydatne jest jego spożywanie w stanach gorączkowych, gdyż może mieć on działanie obniżające podwyższoną temperaturę ciała. Działa także wykrztuśnie oraz łagodząco i powlekająco na błonę śluzową gardła, a przede wszystkim poprzez wpływ na układ odpornościowy miód ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Udowodniono, że regularne spożywanie miodu może wzmocnić naszą odporność. Dzięki temu czas trwania infekcji nieco się skróci, a w późniejszym czasie rzadziej będziemy chorować.

 

Adrianna Majewska

Powrót