Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaZioła

Koper włoski – nie tylko na niemowlęce kolki

Na co pomaga koper włoski? Kto powinien po niego sięgać?

Data publikacji: 8 kwietnia 2019, 11:52
Choć napar z kopru włoskiego najczęściej podaje się niemowlętom, to powinny po niego sięgać także osoby dorosłe. Herbata o charakterystycznym anyżowym smaku nie tylko łagodzi dolegliwości ze strony układu trawiennego, ale także oczyszcza organizm z toksyn i pomaga w walce z przeziębieniem. Co warto wiedzieć o owocach fenkułu?

Spis treści:

Koper włoski, nazywany także fenkułem włoskim, należy do rodziny selerowatych. Ta dwuletnia roślina zielna jest uprawiana w wielu państwach Azji i Europy, w tym również w Polsce. Pochodzi natomiast z basenu Morza Śródziemnego – właściwości prozdrowotne Foeniculum vulgare były już znane w starożytnej Grecji, Rzymie, a także Egipcie. Uważano go za afrodyzjak, skuteczne lekarstwo na schorzenia układu moczowego i pokarmowego oraz środek przyspieszający gojenie się ran.

Na wzdęcia i nie tylko

Napar z kopru włoskiego wywiera korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego, działając wiatropędnie i pobudzając perystaltykę jelit. Powinny zatem sięgać po niego osoby mające problemy ze wzdęciami i regularnym wypróżnianiem. Oprócz tego łagodzi skurcze żołądkowo-jelitowe oraz ból brzucha, który może być spowodowany niewłaściwymi nawykami żywieniowymi. Regularne picie herbaty z fenkułu wspomaga też trawienie poprzez pobudzanie produkcji żółci i soku żołądkowego. Z tego względu jego stosowanie zaleca się zarówno przy braku apetytu, jak i przejedzeniu.

Koper włoski niweluje również bóle menstruacyjne oraz zwiększa laktację u kobiet karmiących, a jego słodkawy i anyżowy smak wyróżnia go na tle innych ziołowych herbat. Olejek koprowy ze względu na swój charakterystyczny aromat jest często dodawany do wyrobów cukierniczych i alkoholi, głównie mocniejszych trunków.

Na kolki – i tak, i nie

Napar z fenkułu to znany od pokoleń sposób na kolki u niemowląt. I rzeczywiście działa on rozkurczająco, łagodząc, a nawet uśmierzając ból. Jednak koper zawiera estragol, czyli naturalny związek organiczny, który występuje także w anyżu czy estragonie. Uważa się, że substancja ta, oczywiście w nadmiarze, może działać rakotwórczo i zwiększać stężenie estrogenu we krwi. Nadmiar tego żeńskiego hormonu płciowego przyspiesza dojrzewanie płciowe dziewczynek, a u chłopców zakłóca ten proces. Pamiętajmy jednak o zdrowym rozsądku. Herbata z kopru skutecznie pomaga w walce z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Podawana w prawidłowych dawkach i przez krótki czas jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Wystarczy nie podawać jej na co dzień i nie traktować jako napoju gaszącego pragnienie. Dla pewności warto jednak omówić tę kwestię z lekarzem rodzinnym lub pediatrą.

Na przeziębienie

Fenkuł działa wykrztuśnie – wspomaga leczenie kaszlu związanego z przeziębieniem. Hamuje rozwój grzybów i drobnoustrojów, dlatego w ziołolecznictwie stosuje się go w nieżytach dróg oddechowych. Napar można także stosować zewnętrznie, np. do przemywania cery trądzikowej i tłustej. Olejek z kopru świetnie nadaje się do inhalacji. Do naczynia z gorącą wodą należy dodać kilka kropel pachnącego anyżem płynu, a następnie nakryć głowę ręcznikiem. Opary wdychajmy przez 8-10 minut.

Na układ moczowy

Moczopędne właściwości zioła usprawniają pracę nerek. Warto zatem pić herbatę, aby oczyścić organizm z toksyn i nadmiaru wody. Z tą ostatnią przypadłością zmagają się często kobiety przed miesiączką. Jak przygotować herbatę? Saszetkę bądź 40 g (ok. 2-2,5 łyżeczki) kopru włoskiego należy zalać 200 ml wrzącej wody, a następnie zaparzać pod przykryciem ok. 5-8 minut.

Fenkuł w kuchni

Koper włoski jest niezwykle uniwersalny i mało kaloryczny (100 g zawiera ok. 30 kcal). Można go jeść na surowo, pieczonego czy ugotowanego. Podczas zakupów wybierajmy białe i twarde bulwy – te miękkie i żółtawe są niesmaczne. Fenkuł wzbogaca smak zup i kremów warzywnych, a także dań rybnych. Surowe warzywo nada charakterystycznego smaku sałatkom. Jeśli jednak nie przepadamy za anyżowym zapachem kopru, wystarczy poddać go obróbce cieplnej. Z Foeniculum vulgare produkuje się również miód.

Katarzyna Chromińska

Powrót