Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaArtykuły spożywcze

Domowa granola – jak ją zrobić?

Pomysły na smaczną i pożywną granolę

Data publikacji: 24 kwietnia 2019, 11:29
Owies i przetwory owsiane – ze względu na walory odżywcze i smakowe – występują w licznych propozycjach śniadaniowych. Jedną z nich jest granola, która stanowi mieszankę płatków owsianych z suszonymi owocami, orzechami, migdałami oraz miodem. To doskonały sposób na zdrowy i udany początek dnia!

Spis treści:

Sama granola po raz pierwszy podana była w 1894 roku, kiedy to lekarz James Caleb Jackson zaserwował ją swoim pacjentom w sanatorium. Aktualnie granola stanowi produkt łatwo dostępny na rynku polskim, lecz najlepiej przygotować ją własnoręcznie w domu. Wówczas płynącymi z niej korzyściami zdrowotnymi możemy cieszyć się przez ok. 3 tygodnie, ponieważ właśnie tyle wynosi okres jej przechowywania. Poniżej dwie propozycje na pyszną domową granolę.

Granola z ciemną czekoladą

Składniki:

600 g płatków owsianych
100 g migdałów (drobno posiekanych)
100 g nasion dyni
120 g suszonej żurawiny
tabliczka gorzkiej czekolady (drobno pokrojonej)
100 g masła
50 ml miodu
120 g brązowego cukru
20 ml ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej umieszczamy wyłącznie składniki suche, takie jak np. płatki owsiane, migdały, nasiona, orzechy. Z kole w drugiej misce rozpuszczamy masło, cukier brązowy, ekstrakt z wanilii oraz doprowadzamy je do wrzenia. Po zagotowaniu pozostawiamy na wolnym ogniu ok. 2-3 minuty. Po tym czasie do płynnej masy dodajemy miód, mieszamy i dokładamy wszystkie składniki suche. Całość dokładnie mieszamy, wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 25-30 minut w 180°C. W trakcie pieczenia granolę mieszamy, aby równomiernie się upiekła. Na końcu, po wystudzeniu mieszanki, dodajemy kawałki czekolady i przekładamy do szczelnego naczynia.

Granola kokosowa

Składniki:

400 g płatków owsianych
150 g mieszanki orzechowej
110 g wiórków kokosowych
5 g cynamonu
10 g brązowego cukru
20 ml oleju
30 ml miodu
szczypta soli

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy początkowo składniki suche, a następnie mokre i mieszamy. Po całkowitym połączeniu mieszankę wykładamy na blaszkę i pieczemy 40 minut w 150°C, parę razy w trakcie pieczenia mieszając.

Według rekomendacji żywieniowych płatki owsiane powinny stanowić nieodzowny element naszej diety, ze względu na działanie profilaktyczne w rozwoju chorób układu pokarmowego oraz sercowo-naczyniowych. Granola to mieszanka na bazie płatków owsianych, którą można w różnym stopniu modyfikować, w zależności od własnych preferencji żywieniowych. Warto urozmaicić swoje śniadanie, poprzez dodatek do granoli ulubionych owoców, jogurtu czy też nasion, a tym samym podwyższyć wartość odżywczą posiłku. Wśród popularnych i zdrowych dodatków do granoli wymienić można również takie składniki, jak np. otręby żytnie, amarantus, siemię lniane czy nasiona chia. W wersji wegańskiej miód w przepisach zastąpić można np. syropem z agawy, klonowym czy daktylowym, a masło np. olejem kokosowym.

Małgorzata Cyran, technolog żywności i żywienia człowieka

Powrót